Bajs ‘gura’ SDP-ovku iz parlamenta, kome će se prikloniti?

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

BJELOVAR – Imam saborski mandat i to temeljem preferencijalnih glasova. Čini mi se da će jedno tri zastupnika na taj način biti u Saboru – tim je riječima bivši župan Damir Bajs, na jučerašnjoj primopredaji dužnosti župana, još jednom podsjetio na svoje novo radno mjesto u Hrvatskom saboru za koji planira aktivirati mandat.

Podsjetimo, Bajsovo mjesto nezavisnog zastupnika trenutačno čuva Martina Grman Kizivat (SDP), zastupnica kojoj je mandat započeo 22. srpnja 2020. godine kao Bajsovoj zamjenici. Zanimljiv je podatak da je Bajs na parlamentarnim izborima prošle godine dobio 4251 preferencijalni glas dok je Grman Kizivat zaokružilo tek 116 glasača. Zbog predizbornog sporazuma, kojim se Bajs tada obvezao na donošenje pet tisuća glasova, zamijenio ga nije ni planirana zamjena Mario Preskočil. Jedan od izbora bio je i šef županijskog SDP-a Tihomir Jaić koji je na izborima osvojio 808 glasova.

Nakon izbora se nagađalo kako bi u Sabor mogli on ili kalnički načelnik Mladen Kešer. Zašto Kešer? Zato što je imao najbolji rezultat nakon Bajsa. Zašto Jaić? Zato što bi BBŽ tako imala svog predstavnika, s obzirom na to da KKŽ u Saboru već ima Mišela Jakšića, koprivničkog gradonačelnika. Na kraju je SDP odlučio kako to neće biti ni Kešer ni Jaić, već Martina Grman Kizivat koja je bila prema redoslijedu na izbornoj listi.

Nakon Bajsove odluke izrečene još u postizbornoj večeri 30. svibnja, Grman Kizivat mogla bi se pozdraviti sa Saborom i svojim mjestom. Kontaktirali smo zastupnicu za njezin komentar, ali i ostalih SDP-ovaca kojima Bajsov povratak automatski znači ruka manje u Saboru. Do objavljivanja ovog članka, Grman Kizivat nam se nije javljala pa taj komentar, barem za sada, visi u zraku.

Ipak, uspjeli smo vrlo brzo doći do predsjednika Mandatno-imunitetnog povjerenstva Roberta Jankovicsa. Zanimao nas je postupak kojim će Damir Bajs, ali i neki drugi župani povratnici ponovno grijati saborske klupe. – Gospodin Damir Bajs je povjerenjem birača dobio mandat u Saboru. Ključno je da se od 4. lipnja, u roku od osam dana, mora zatražiti reaktivacija mandata. Ako se ne zatraži mandat u traženom roku, onda je to propušteno. Kada se ispuni rok od osam dana, u sljedećih osam dana mandat bi trebao biti aktiviran. Ako sve bude išlo prema protokolu, nakon što se Bajs vrati u Sabor, normalno će dobivati pozive na sjednice, a hoće li se odazivati ili ne, glasovati ili ne, to je već njegova, kao i od svih ostalih zastupnika, politička volja – rekao je Jankovics.

Pješčani sat za traženje reaktivacije mandata se okrenuo, pa očekujemo da bi Damir Bajs uskoro ponovno mogao postati saborski zastupnik koji će se, kako je rekao, zauzimati za sve vezano uz BBŽ, a uključit će se i u ukupnost rada Hrvatskog sabora. – Bit će to za desetak dana – najavio je Bajs.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!