Bajs u proračunu nije planirao drugi krug izbora (!?), bez pomoći države BBŽ ide u bankrot

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Prema riječima Anite Nekić Pavičić, šefice za financije u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji, danas je Županijskom izbornom povjerenstvu plaćen posljednji dio predujma za provedbu lokalnih izbora u BBŽ. Riječ je o ‘zaostatku’ od 700 tisuća kuna za drugi krug izbora, dok je prije toga za provedbu drugog kruga plaćeno 1,3 milijuna. Predujam za troškove prvog kruga u iznosu u 1,6 milijuna kuna je u potpunosti plaćen, kaže Nekić Pavičić. S današnjom je uplatom tako sveukupno za provedbu posljednjih izbora iz županijskog proračuna izdvojeno 3,6 milijuna kuna, i to djelomično preraspodjelom sredstava s drugih proračunskih stavki, s obzirom da je prije izbora u proračunu za tu namjenu predviđeno svega 2,5 milijuna kuna. Drugim riječima, u Županiji nisu očekivali drugi krug izbora, što nam je potvrdila i sama pročelnica za financije.

-U prvom krugu izbora izborne troškove pola-pola dijele županija i gradovi, odnosno općine, s obzirom da se tada provode i izbori za gradonačelnike i načelnike odnosno gradska i općinska vijeća. U drugom krugu izbora troškove snosi samo Županija, s obzirom da se birao samo župan, osim u onim općinama gdje je bio drugi krug za načelnika. Zbog toga su troškovi u drugom krugu a Županiju puno veći nego u prvom – pojašnjava pročelnica Nekić Pavičić. Dodaje kako konačan obračun troškova još uvijek nije završen pa se ne zna hoće li uplaćeni predujam koji je zatražilo Županijsko izborno povjerenstvo uopće biti dovoljan. Teoretski, postoji mogućnost da troškovi budu i manji od plaćenog predujma, no u Županiji se previše ne nadaju povratu sredstava jer je na ovim izborima materijalnih troškova bilo i više nego prijašnjih godina. Uz naknade članovima izbornih povjerenstava i biračkih odbora, glasačke listiće i sl., računica je podebljana troškovima za dezinfekcijska sredstva, dodatne kemijske olovke, maske i druge epidemiološke ‘rekvizite’.

Dodatnu glavobolju novom županijskom vodstvu i šefici financija zadaje i činjenica da izborima za ovu godinu nije kraj. U rujnu se treba održati i svojevrsni treći krug, odnosno izbori za predstavnike nacionalnih manjina, što će, prema procjeni županijskih stručnih službi, stajati dodatna dva milijuna kuna. S obzirom na to da za sredstva za tu namjenu nisu predviđena u ionako ‘mršavom’ županijskom proračunu, novac će se ponovno morati namaknuti preraspodjelom, odnosno rebalansom.

-Rebalans je neminovan, i zbog troškova izbora, ali i zbog realizacije nekih drugih aktualnih projekata, kao što su izgradnja bolnice, obnove škola. Naime, više nemamo prostora za preraspodjele sredstava bez rebalansa, s obzirom da je već sad prekoračena zakonska mogućnost preraspodjele koja iznosi 5 posto unutar pojedinih pozicija. Stoga očekujem da će se prijedlog rebalansa naći na jednoj od idućih sjednica Županijske skupštine – kaže Nekić Pavičić, dodajući kako vjeruje da će se iznaći rješenje za likvidnost županijskog proračuna do kraja godine. No, bez financijske podrške s viših instanci odnosno pomoći države, smatra pročelnica, već iduće godine ta bi likvidnost, kao i provedba više projekata mogli biti dovedeni u pitanje.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!