Novi svjedoci i dokazi o transferu županijskog novca šogoru bivšeg dožupana

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Duže od mjesec i pol trebalo je pojedinim školama s područja Bjelovarsko-bilogorske županije da odgovore na službeni upit našeg portala o nabavi namještaja u posljednjih osam godina. Kako smo ranije pisali, nakon što smo u razgovoru s nekoliko ravnatelja škola doznali kako im je iz Županije naloženo da prilikom nabave namještaja u postupku jednostavne nabave odaberu čazmansku tvrtku Interprodizajn d.o.o., u vlasništvu Željka Horvatinovića, šogora bivšeg dožupana Nevena Alića, u svim školskim ustanovama kojima je osnivač Bjelovarsko-bilogorska županija odlučili smo provjeriti koliko su u posljednjih osam godina nabavljali namještaja i za koje iznose je pritom kupljen namještaj od spomenute tvrtke. Većina škola na naš je upit prvotno odgovorila zahtjevom za produljenje roka od dva tjedna za dostavu podataka „zbog traženja više informacija za duže vremensko razdoblje“. Takav odgovor poslali su nam čak i ravnatelji škola i ustanova u kojima se u posljednjih osam godina namještaj uopće nije nabavljao, poput bjelovarskog Doma učenika, OŠ V. Nazora iz Daruvara i OŠ Dežanovac. Naknadno smo doznali kako je nakon našeg upita svim ravnateljima iz Županije stigla naredba da zatraže prolongiranje roka za dostavu podataka, najvjerojatnije jer smo nezgodno pitanje postavili u jeku izborne kampanje. Odgovori na postavljena pitanja počeli su stizati pred kraj kampanje, a većina je stigla nakon drugog kruga izbora, nakon što su Damir Bajs i Neven Alić izgubili izbore.

Iz podataka koje su nam dostavili ravnatelji vidljivo je kako je od 38 županijskih osnovnih i srednjih škola (uključujući i dva doma učenika), u posljednjih osam godina njih 12 nabavljalo namještaj od tvrtke Interprodizajn d.o.o. U većini tih škola od ukupnog iznosa potrošenog za namještaj, većina je je uplaćena upravo tvrtki šogora bivšeg dožupana Alića. Najveći „ceh“ platila je Osnovna škola Čazma koja je u spomenutom razdoblju u opremanje uložila 363.266,78 kuna, pri čemu je od Interprodizajna naručena roba u vrijednosti od 340.583,75 kuna. Slijedi OŠ Garešnica koja je u namještaj uložila ukupno 361.369,58 kuna, od čega za Interprodizajn 262.612,50 kuna. OŠ Veliko Trojstvo u posljednjih osam godina u namještaj je uložila 296.836,31 kuna, od čega na Interprodizajn ‘otpada’ 254.273, 75 kuna. Slijedi OŠ Ivana viteza Trnskog iz Nove Rače koja je, od ukupno 279.136,76 kuna, Interprodizajnu uplatila 238.480,51. Bjelovarska Gimnazija je u posljednjih osam godina za namještaj izdvojila 257.488,76 kuna, od čega na Interprodizajn otpada 232.126,25 kuna. S računa Obrtničke škole Bjelovar čazmanskoj tvrtki je u spomenutom razdoblju uplaćeno 206.690,00 kuna, od ukupno 251.103,29 kuna uloženih u namještaj. Osnovna škola Mirka Pereša iz Kapele posljednjih je godina Interprodizajnu uplatila 184.382,04 kuna, od ukupno 232.010,02 za namještaj. Tehnička škola Bjelovar je u namještaj uložila 180.707,00 kuna, Interprodzajn kao glavni dobavljač od toga je zaradio 160.128,75. Isključivo s čazmanskom firmom surađivala je OŠ Štefanje koja je naručila namještaja u vrijednosti 168.306,35 kuna. Velikogrđevačka OŠ Mate Lovraka je od ukupnih 224.948,83 kune za Interprodizajn uložila 142.939,50 kuna. Tu je i OŠ Rovišće, s 46.965,00 kuna od ukupno 216.407,28 uloženih u namještaj. Najmanji iznos Interprodizajnu platila je OŠ Berek, 25.707,50 kuna od ukupno 33.737,50. Kad se podvuče crta, na račun tvrtke Alićevog šogora iz županijskog proračuna preko škola transferirano je više od 2,2 milijuna kuna.

Ravnatelji s kojima smo razgovarali o ovoj temi objasnili su nam na koji način su se dogovarali spomenuti poslovi. Prema njihovim tvrdnjama, što je potvrđeno i naknadno u odgovorima na naš upit, namještaj se nabavljao putem postupaka jednostavne nabave. Dakle, najčešće je bila riječ o vrijednosti nabave manjoj od 200 tisuća kuna kako bi se izbjeglo raspisivanje javnog natječaja. Ravnatelji bi iz Županije, najčešće od samog dožupana Alića, dobivali naputak od koje tri tvrtke tražiti ponude. Među njima bi bila i tvrtka Interprodizajn čija bi ponuda uglavnom bila najpovoljnija. Namještaj su naručivale škole za što bi im Županija doznačila sredstva. Sama Županija nije naručivala namještaj jer ne smije direktno sklapati nikakve poslove s tvrtkom u vlasništvu Alićeva šogora, i to temeljem članaka 76. i 77. Zakona o javnoj nabavi, kako je navedeno i na internetskoj stranici Županije. Prebacivanjem novca školama, Županija je zaobišla zakon. Drugim riječima, novac je Županija Interprodizajnu transferirala preko škola. Riječ je, inače, uglavnom školama koje su energetski obnavljane. Kako sredstva za unutarnje opremanje nisu osigurana u sklopu europskih projekata kroz koje se financirala energetska obnova, Bjelovarsko-bilogorska županija iz vlastitog je proračuna osiguravala sredstva za namještaj, čime se bivši župan Bajs redovito hvalio na konferencijama za medija. Naravno, ne otkrivajući od koga će i na koji način biti nabavljen namještaj.

Jedina ravnateljica koja je odbila poslovati na ovaj način jest Vanda Cegledi iz daruvarske Glazbene škole Brune Bjelinskog od koje se prije nekoliko godina tražilo da bez ikakve natječajne procedure preuzme namještaj županijske ustanove Suvernir Arbor. Iako se u spomenutom slučaju nije radilo o tvrtki njegova šogora, i tada je, kaže nam Cegledi, glavni pregovarač za namještaj bio dožupan Alić. Cegledi nam je ispričala kako su u Županiji inzistirali na nabavi namještaja, no istovremeno joj nisu željeli reći o kojem iznosu se radi, niti su pristajali provesti javni natječaj.

-Nisam na to pristala jer sam zaključila kako je riječ o pogodovanju te kako bi takvo postupanje, bez provedene odgovarajuće procedure, zapravo bilo kazneno djelo – ispričala nam je Cegledi, čija je škola, zbog njezina inzistiranja da sve bude transparentno, ostala bez namještaja. Naime, Županija je na kraju odustala od nabave.

Ravnatelji koji su pak naručivali namještaj od Interprodizajna činili su to direktno preko škola i ‘na papiru’ Županija nema ništa s tim. No, pitanje je je li takav čin moralan. Vlasnik Interprodizajna Željko Horvatinović smatra da u čitavoj priči nema ništa sporno. On nam je, nakon što smo prvi put pisali o opremanju škola, potvrdio da je nabavljao namještaj za škole, no naglasio je kako njegov šogor Alić ni na koji način nije pogodovao u tim poslovima. Istaknuo je i kako s Alićem nije često u kontaktu otkako je postao dožupan, kao i da u tom razdoblju nije sklopio niti jedan direktan ugovor sa Županijom, iako je prije Alićevog stupanja na tu dužnost surađivao sa spomenutom ustanovom. Sam Alić čitav slučaj nije želio komentirati.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!