S politikom došli, ali im se s politikom ne odlazi

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Dok se u Zagrebu, ali i nekim drugim jedinicama regionalne i lokalne samouprave u kojima je na minulim lokalnim izborima došlo do smjene vlasti podrazumijeva da pročelnici upravnih odjela i rukovoditelji javnih ustanova i poduzeća novim šefovima ponude mandate na raspolaganje, u Bjelovarsko-bilogorskog županiji mnogi se ‘prave grbavi’ i s takvim potezom ne žure. Unatoč činjenici da novi župan Marušić takva očitovanja očekuje ovih dana te da je po tom je pitanju bio vrlo jasan. Još u kampanji otvoreno je poručio – tko je s politikom došao, s politikom mora i otići.

SDP-ovci u prvom redu

A tko je s politikom došao u Županiju, već smo opširno pisali u predizbornoj kampanji. Kako bi osigurao stabilnost svoje vladajuće koalicije u bivšoj Županijskoj skupštini, dojučerašnji župan Damir Bajs velikodušno je dijelio rukovodeće funkcije, i to ponajviše SDP-ovcima. Ako se fokusiramo samo na pročelnike županijskih Upravnih odjela, ‘u oči bode’ nekoliko imena. Prije svega, ono pročelnice za obrazovanje Vanje Posavac koja među zaposlenicima škola i suradnicima, kako doznajemo, nije pretjerano omiljena. Njezina politička karijera puna je preokreta.

Vanja Posavac

S mjesta predsjednice GO SDP-a Bjelovar smijenjena je uoči posljednjih izbora, nakon svađe oko kandidatkinje za gradonačelnicu Bjelovara. I sama je dva puta bila kandidatkinja, no oba puta uvjerljivo je izgubila. Prvi put 2009., no sreća joj je osmjehnula dvije godine kasnije, kada je ušla u Hrvatski sabor gdje je, poprilično nezamijećeno, odradila jedan mandat. 2013. opet gubi na lokalnim izborima, no tada joj je utješna nagrada bila mjesto predsjednice bjelovarskog Gradskog vijeća zbog čega je SDP, unatoč drugačijim ranijim najavama, naglo prešao iz opozicije u poziciju. Nakon toga se na kratko vraća raditi u školu da bi, nakon sklapanja partnerstva između Bajsa i SDP-a, prije dvije godine postala županijska pročelnica za obrazovanje.

U isto vrijeme, također iz SDP-ove kvote, pročelnicom za graditeljstvo postaje Ivana Sabljak Murlin koja je prije toga radila u Hrvatskoj pošti. Iako je u Županiju stigla s politikom, novu pročelnicu za komunalne poslove kolege i podređeni vrlo brzo su ocijenili kao dobru i kvalitetnu radnicu i šeficu. Štoviše, pojedinci tvrde da je preporodila Odjel i uvjete rada za zaposlenike nakon što je na toj dužnosti zamijenila Mladena Marušića, koji je nakon odlaska s pročelničke funkcije postao ravnatelj Županijske uprave za ceste. Sabljak Murlin na nedavnim izborima bila je SDP-ova kandidatkinja za gradonačelnicu Čazme.

Iako formalno nije članica stanke, iz SDP-ove kvote na čelo županijskog upravnog odjela opću upravu i imovinsko-pravne poslove zasjela je i Daruvarčanka Nevena Pavlović za koju kolege također kažu da posao obavlja korektno te da nije nametljiva i da nema posebne političke ambicije.

Tajna veza Jurine i Svata

Kad je riječ o SDP-ovcima koji su se zahvaljujući vezi s Bajsom ‘uhljebili’ i županiji, svakako valja spomenuti i Sebastijana Svata, koji, doduše, nije pročelnik, već zamjenik pročelnici Sabljak Murlin. Na to je mjesto stigao iz Upravnog odjela za gospodarstvo i to nakon što tamošnji v.d. pročelnika Dalibor Jurina navodno nije bio zadovoljan njegovim angažmanom te mu je dodijelio negativnu ocjenu za rad. Problem je riješen Svatovim transferom u drugi odjel.

Dalibor Jurina

A i sam Jurina, inače posebni HSS-ov povjerenik za BBŽ, je na mjesto šefa spomenutog Odjela za gospodarstvo zasjeo je zahvaljujući politici. O njegovim političkih putešestvijama i mijenjaju političkih partnera bi se mogao napisati roman. Jurina je političku karijeru počeo u HSS-u koji je napustio prije nekoliko godina, da bi se vratio u stranku prošle godine uz blagoslov Kreše Beljaka. S Bajsom, ali i HDZ-ovcima se posljednjih godina malo svađao, pa malo mirio. Tako je 2009. kao kandidat HSS-a izgubio izbore za gradonačelnika G. Polja od Zlatka Mađeruha, da bi 2013. s istim Mađeruhom dogovorio suradnju te postao njegov zamjenik. 2017. godine opet se kandidira protiv Mađeruha i gubi, dok je ove godine na izborima podržao SDP-ovog kandidata Sebastijana Svata. Istog onog kojeg je ‘lansirao’ iz svog županijskog odjela. Kao zamjenik gradonačelnika G. Polja kritizirao je Bajsa, da bi se naknadno opet sprijateljio s njim, a u minuloj kampanji bio je jedan od žešćih napadača na lik i djelo Marka Marušića. Po Županiji se šuka kako mu je nakon izbora među prvima čestitao te ga zamolio da mu ništa ne zamjeri jer je ‘to bila samo kampanja’.

Prije dvije godine na čelo županijskog Upravnog odjela za poljoprivredu Bajs je instalirao veterinara Borisa Tomšića. Iako je politički nezavisan, Tomšić također slovi za ‘Bajsovog čovjeka’, no kolege u Županiji, ali i poljoprivrednici na terenu, kažu kako je dobar pročelnik koji posao obavlja više nego korektno.

Boris Tomšić

Bajsova desna ruka posljednjih godina bila je pročelnica za financije Anita Nekić Pavičić, koja također nema stranačku iskaznicu. Iako je uživala veliko povjerenje bivšeg župana, Nekić Pavičić je prije svega, kažu upućeni, stručna. S obzirom na brojne financijske malverzacije i dubioze koje su nakon promjene županijske vlasti počele izbijati na površinu, zapošljavanje pravog stručnjaka za financije bilo je posve logičan potez bivšeg župana. Šuškanja kako bi Nekić Pavičić mogla do daljnjega i ostati na spomenutoj funkciji također zvuče logično jer bi se, ruku na srce, netko novi u trenutnim županijskim financijskim zavrzlamama teško mogao i snaći. A pročelnica je, kako doznajemo, izrazila spremnost na suradnju s novim županijskim vodstvom.

Županijski starosjedioci

Među miljenicima bivšeg župana je i pročelnica za unutarnju reviziju Melita Polančec Lukinec koja se u posljednje vrijeme zbog bolesti gotovo i nije pojavljivala na poslu. Tu je i šefica Kabineta župana, stranački neovisna pravnica Mirna Čačić-Klobučić koja posao obavlja ‘školski’ te je također voljna nastaviti dobro surađivati s novim županom.

 

Kad je riječ o preostale dvije pročelnice, Lidiji Brkić (UO za poslove Županijske skupštine) i Snježani Mišir (UO za zdravstvo i socijalu), riječ je o stranački nezavisnim osobama koje godinama rade u Županiji i na čiji rad do sada nije bilo prevelikih zamjerki, no moguće je da novi župan i za ta mjesta ima bolji izbor. Ne samo zbog kriterija stručnosti, već i povjerenja, s obzirom da je od početka naglašavao kako mu je cilj okupiti oko sebe tim na koji će se u potpunosti moći osloniti i kojem će moći vjerovati. S obzirom na političku povijest pojedinih pročelnika i aktivnosti u nedavnoj kampanji, i više je nego jasno tko od spomenute ekipe takav test jednostavno ne prolazi.

 

Kakva je situacija i s ravnateljima i direktorima županijskih tvrtki i ustanova, pročitajte sutra…


PODIJELI S PRIJATELJIMA!