Samo četvero pročelnika poštovalo demokratske standarde. Što će biti s preostalih šestero?

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

BJELOVAR – Idućeg tjedna trebala bi biti održana prva radna sjednica nove Županijske skupštine BBŽ na kojoj bi, kako doznajemo, trebala biti donesena odluka o sistematizaciji poslova unutar Županijske uprave. Riječ je o potezu koji će novom županijskom vodstvu omogućiti preraspodjelu zaposlenika. Na taj način novi župan Marušić i njegova prva zamjenica Marija Jungić moći će formirati ‘svoj’ tim najbližih suradnika, ljudi od povjerenja. Iako detalje sistematizacije nitko u Županiji još ne želi otkrivati, neslužbeno doznajemo kako će se novi kadrovi tražiti prvenstveno unutar same Županije kako bi se izbjegla nova zapošljavanja i opterećenje proračuna koji je ionako u lošem stanju. Ukoliko dođe do formiranja novih upravih odjela, javnim natječajem birat će se i novi pročelnici, dok će stari biti raspoređeni na druga radna mjesta. Podsjetimo, u prvom razgovoru s novim županom, kako smo već pisali, svi pročelnici navodno su usmeno i deklarativno izrazili spremnost ponuditi mandate na raspolaganje, ukoliko župan Marušić to od njih zatraži. Međutim, par tjedana kasnije postavljeno je pitanje tko je takav deklarativan stav i formalno potvrdio pismenom izjavom o stavljanju mandata na raspolaganje i spremnosti da budu raspoređeni na neko drugo radno mjesto.  S obzirom da u Županiji nismo uspjeli doznati tko je od desetero šefova upravnih odjela kako postupio, sami smo ih kontaktirali.

Većina njih, točnije sedmero pročelnika, nije nam željelo otkriti kakav su stav zauzeli o toj temi. Tek su nam neki, poput pročelnice Kabineta župana Mirne Čačić Klobučić, otkrili da jesu o tome razgovarali sa županom, no detalje razgovora nisu željeli otkrivati. Svega troje pročelnika odmah nam je kazalo kako su županu jasno dali do znanja da su spremni prihvatiti preraspodjelu. Među njima je i aktualna pročelnica Stručne službe za poslove Županijske skupštine i opće poslove Lidija Brkić.

-Rekla sam županu da sam spremna odstupiti s mjesta pročelnice i biti raspoređena na drugo radno mjesto, a istaknula sam i da već 25 godina radim u stručnoj službi za poslove Županijske skupštine i da sam svoj posao odrađivala korektno. U tom razdoblju nisam propustila niti jednu sjednicu Županijske skupštine. Osim toga, nisam niti u jednoj političkoj stranci, a dobro sam surađivala sa nekoliko župana, kao i s načelnicima. Mislim da i dalje svojim radom mogu doprinijeti radu župana i Županije, bilo na pročelničkom, bilo na nekom drugom radnom mjestu – kazala nam je Brkić. Iako, s obzirom na radno iskustvo možda od svih pročelnika ima i najviše razloga da ne ponudi mjesto na raspolaganje, to je, kaže, ipak odlučila učiniti jer drži korektnim pružiti novom županu priliku da stvori vlastiti tim najbližih suradnika.

Slično razmišlja i v.d. pročelnika za gospodarstvo Dalibor Jurina.

-Već na prvom sastanku s novim županom upoznao sam ga s činjenicom da sam vršitelj dužnosti pročelnika, no da sam spreman ponuditi to radno mjesto na raspolaganje, što bih učinio i da sam pročelnik. O spremnosti na razrješenje sam se kasnije i pismeno očitovao. Mislim da je to političko korektno. Čovjek je dobio izbore i ima pravo na formiranje svog tima – smatra Jurina.

Da je spremna na razrješenje, odnosno preraspodjelu na neko drugo radno mjesto, potvrdila nam je i aktualna pročelnica Službe za unutarnju reviziju Melita Polančec Lukinec, također dugogodišnja zaposlenica Bjelovarsko-bilogorske županije.

-Pismeno sam se očitovala i istaknula kako sam spremna otići sa spomenutog radnog mjesta ako župan ocjeni da moj dosadašnji rad nije zadovoljavajući. Ja sam u Županiji zaposlena već 22 godine, a na poslovima za unutarnju reviziju od 2011. – kazala nam Polančec Lukinec, pročelnica za koju će, ako se Marušić i Jungić odluče za promjenu, možda biti i najteže pronaći zamjenu. Kako nam je objasnila sama Polančec Lukinec, za obavljanje spomenutog posla potreban je poseban certifikat kojem prethodi dvogodišnja obuka, a uvjet je i pet godina radnog iskustva, od kojih tri na poslovima revizije. K tome, Melita Polančec Lukinec trenutno je jedina zaposlenica spomenutog županijskog Upravnog odjela, iako bi ih Županija prema zakonu trebala imati minimalno troje. Pročelnica kaže kako je na to više puta upozorava bivšu županijsku vlast, no sluha za obuku i zapošljavanje novih kadrova nije bilo.

Neslužbeno doznajemo kako je pismenim putem mjesto na raspolaganje ponudila još samo pročelnica za zdravstvo Snježana Mišir, no ona nam to nije željela potvrditi. Podsjetimo, osim petero spomenutih voditelja odjela, nakon nadolazeće sjednice Županijske skupštine trebalo bi se više znati o nastavku karijere njih još petero – Vanje Posavac, Nevene Pavlović, Ivane Sabljak Murlin, Borisa Tomšića i Anite Nekić Pavičić.

Zanimljivo je kako je od rukovoditelja koji su na trenutne funkcije stigli s politikom samo jedan od njih, Dalibor Jurina, javno obznanio da je s tog mjesta spreman i otići.

Zlonamjerni će tvrditi da je on to učinio jer je trenutno v.d. pročelnika, pa je smjenjiv jednim telefonskim pozivom, međutim, kako god, Jurina, Brkić, Mišir i Lukinec poštovali su demokratske standarde, što je za svaku pohvalu. Ostali, koji nisu slijedili njihov primjer još jednom su, svjesno ili ne, pokazali da su im demokratski standardi važni samo deklarativno, samo kad o njima treba lamentirati i samo kada se primjenjuju na druge. Ali kad u demokratskoj proceduri treba propitivati vlastite statuse, demokratski standardi prestaju im biti važni.

Neslužbeno doznajemo kako se neki od njih uopće nisu pismeno niti očitovali o stavljanju mandata na raspolaganje i mogućoj preraspodjeli. Sudeći prema načelima koja je župan Marušić proklamirao u kampanji, a koje je počeo primjenjivati i u prvim kadrovskim odlukama, nepoštivanje demokratskih standarda dijelu pročelnika sigurno neće biti olakotna okolnost.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!