Tko je dopustio da Međunarodni institut ima adresu u zgradi Županije, a nema prostor ni zaposlenog

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

BJELOVAR – U posljednjih šest godina Bjelovarsko-bilogorska županija zagrebačkom Ekonomskom fakultetu isplatila je 541.950,00 kuna, a Međunarodnom institutu poduzetništva (MIP) u posljednje dvije godine 115.000,00 kuna, od kojih 110.000,00 prošle godine. Podaci su to koje nam je ustupila sama Županija, kao odgovor na upit koji smo postavili nakon što smo otkrili kako su bivši župan Bajs i Upravno vijeće Javne ustanove Razvojna agencija BBŽ (JURA), donijeli odluke da će Županija odnosno JURA financirati 40 tisuća kuna vrijedan poslijediplomski studij na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu županijskoj zamjenici pročelnika Daliborki Vrankić Horvat i zaposlenicama JURE Slobodanki Čalić i Snježani Bogović Bradvica. Kako smo već izvijestili, te su odluke kasnije stavljene izvan snage te su nam iz Županije i JURE odgovorili kako studij neće biti plaćen županijskim sredstvima. Točnije, za Vrankić Horvat je odluka ‘pala’ jer je donesena mimo Pravilnika kojim se uređuje to pitanje, dok su nam iz JURE potvrdili da je prva rata školarine za njihove zaposlenice plaćena, ali ne iz proračuna JURE, kako je bilo definirano odlukom Upravnog vijeća te ustanove. Način na koji je to učinjeno nisu željeli otkrivati, a u kuloarima se kao posrednik spominje Međunarodni institut poduzetništva. Podsjetimo, predsjednik te udruge je prof. Marko Kolaković, inače voditelj studija koji su ove godine upisale spomenute zaposlenice. U odgovoru na naš upit o suradnji BBŽ i MIP-a, prof. Kolaković nije odgovorio na pitanja vezana uz financije.

Školarine za poslijediplomski studij se ne spominju niti u županijskom odgovoru na naš upit o financijskim transakcijama između BBŽ i Ekonomskog fakulteta te MIP-a. Iz tablice koju su nam poslali iz Županije vidi se kako je u posljednjih šest godina više od pola milijuna kuna Ekonomskom fakultetu uplaćeno za provedbu FBA programa, koje je u BBŽ vodio prof. Kolaković. Kad je riječ o županijskom novcu uplaćenom na račun MIP-a, 15 tisuća kuna odnosi se na sponzorstvo odnosno pokroviteljstvo međunarodnih konferencija i foruma, a 100 tisuća kuna za izvođenje programa cjeloživotnog obrazovanja Poduzetništvo u ekonomiji znanja – EU projekti.

Zatražili smo od Županije i podatke o financijskim transakcijama između županijskih tvrtki i ustanova sa Ekonomskim fakultetom i MIP-om, no uputili su nas da im se obratimo direktno. Te ćemo podatke objaviti čim nam ih tvrtke i ustanove dostave.

U Županiji smo provjerili i je li netko od nadležnih prije dvije godine sudjelovao u donošenju odluke da se sjedište MIP-a preseli u Bjelovar, i to baš na adresu Bjelovarsko-bilogorske županije.

-Za promjenu adrese nije bio potreban pristanak Županije već Odluka skupštine udruge o promjeni adrese što je i učinjeno. Temeljem navedene Odluke izvršena je promjena adrese na BBŽ, dr. Ante Starčevića 8. Što se tiče službenih prostorija udruge u zgradi Bjelovarsko-bilogorske županije one ne postoje niti itko radi u njima. Preseljenje sjedišta Međunarodnog instituta za poduzetništvo bilo je u dogovoru sa bivšim zamjenikom župana Nevenom Alićem – odgovorili su nam iz Županije.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!