Niti jedan grad u BBŽ vikendom nema dežurnog zubara, a djeca odlaze ortodontima u Zagreb!

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

BJELOVAR – Ako vas subotom nakon 12 sati popodne, u Bjelovaru ili bilo kojem drugom gradu BBŽ, zaboli zub – nažalost, niste imali sreće. Jedino tako možemo protumačiti izbjegavanje odgovora ravnateljice Doma zdravlja BBŽ Ljubice Čaić na pitanje zašto Bjelovar i ostali gradovi nemaju stomatološko dežurstvo subotom u organizaciji Doma zdravlja te planira li se nešto po tom pitanju poduzeti?
Ravnateljica je vješto izbjegla odgovore i na ostala naša pitanja vezana uz dentalnu medicinu u Bjelovaru pa je e-mail proslijedila Josipu Rajkoviću, dipl. iur., rukovoditelju Središnje službe za opće, upravno-pravne i kadrovske poslove Doma zdravlja BBŽ. Riječ “dežurstvo” kao da je u našem pitanju bila zamagljena jer Rajković je samo pojasnio da Dom zdravlja ima osiguranu zdravstvenu skrb iz dentalne medicine subotom od 7 do 12 sati. Nakon toga, sve do novog radnog dana, jedino preostaje prirodna medicina za zubobolju – čaj mente, slana voda, alkoholno piće, bijeli luk ili nešto peto.

Uz izostanak dežurstava vikendom, ‘stomatološki’ problem s kojim se godinama susreću Bjelovarčani je dugo čekanje na ortodonta, i po nekoliko godina, a do nedavno problem je bio i oralni kirurg, odnosno stručnjak specijaliziran za kompliciranija vađenja zuba. Kako su nas izvijestili iz Doma zdravlja, uspjeli su riješiti bar jedan problem.

– Oralnog kirurga i ortodonta imamo u Bjelovaru. Doktora Franju Hopeka je zamijenio doktor Grgić Nino, a ortodont je doktor Fistrić Kovačević Ana. Za ortodontsku terapiju se dosta čeka budući da je riječ o samo jednoj doktorici, a obim posla je velik pa se pacijenti upućuju za Zagreb. Dio doktora tamo ima ugovor s našim HZZO-om. Za oralnog kirurga se isto duže čeka, no pacijenti se mogu uputiti za Zagreb ili Koprivnicu – navodi Rajković.
U upitu poslanom ravnateljici Čaić zanimalo nas je i kako je organiziran sustav dentalne medicine u Bjelovaru te na koje sve dentalne stručnjake Bjelovarčani mogu računati? Umjesto njezina odgovora, Rajković je iznio svoje mišljenje.

-Za sustav dentalne medicine na razini primarne zdravstvene zaštite mislim da je zadovoljavajući. Specijalističkih djelatnosti bi trebalo možda biti više, kao primjerice specijalista iz parodontologije, iz oralne patologije te za djecu iz pedodoncije i ortodoncije. Premalo je jedan ortodont za našu županiju – zaključio je Rajković.
Drugim riječima, građani BBŽ mogu se nadati da nekad neće zatrebati kojeg od navedenih stručnjaka. U slučaju da zatrebaju, mogli bi se…

 

 


PODIJELI S PRIJATELJIMA!