Da, na nekim odjelima nedostaje liječnika, pacijenti vape za dodatnim osobljem

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

BJELOVAR – Opća bolnica Bjelovar u zadnje vrijeme na leđima nosi posebno težak teret. Već i vrapci na grani znaju da Bjelovar dobiva novu i modernu zgradu bolnice, no ta nova ljepotica donijela je i brojne dugove. Dužna je bolnica banci, dobavljačima, HZZO-u, zaposlenima…, a epidemiološka situacija kao da je svim problemima došla u obliku šlaga na torti. Prema SWOT analizi, problemi koje za sobom vuče bjelovarska, ali i ostale bolnice, donose i određene prijetnje. Samo jedna od njih je povećanje interesa zdravstvenih djelatnika za odlazak na rad u inozemstvo. Iako se tom činjenicom tek prijeti, većina bolnica već se godinama bori s nedostatkom liječnika.

Sukladno navedenoj tematici, s ravnateljem OB Bjelovar Alijem Allouchem provjerili smo koliko to ukupno liječnika nedostaje u bjelovarskoj bolnici te u kojim je odjelima najkritičnije. Svoj odgovor započeo je vrlo pozitivnom informacijom da bolnica ne bilježi zabrinjavajući nedostatak liječničkog kadra. Osobito kada se uzme u obzir činjenica da se dio mladih kolega liječnika nalazi na specijalizacijama u klinikama izvan Bjelovara pa se u dogledno vrijeme očekuje njihov povratak.

– U posljednje skoro dvije godine, uslijed epidemiološke situacije kada su liječnici i medicinsko osoblje bili u izolaciji ili samoizolaciji, imali smo privid nedostatka liječnika. Tada su radno sposobni liječnici odrađivali poveći dio svojih i sati odsutnih kolega. Trenutno je epidemiološka situacija povoljna u odnosu na spomenuto razdoblje, no vrijeme je godišnjih odmora pa se može steći dojam nedostatka liječnika – navodi Allouch.

U zadnjih pet godina, dodaje, bolnica je povećala broj liječnika tako da je sada zaposleno 145 liječnika specijalista/specijalizanata raznih djelatnosti. U konačnici, to je broj koji je u okviru planiranog i odobrenog broja liječnika prema zakonskim i podzakonskim odredbama za bolnicu naše kategorije. Možda bih izdvojio odjele pedijatrije i psihijatrije gdje su potrebe pacijenata povećane u odnosu na raspoloživi broj liječnika specijalista, no i taj nesrazmjer će biti doveden u ravnotežu povratkom kolega sa specijalizacija – kaže ravnatelj.

Ravnatelj bjelovarske bolnice dr. Ali Allouch

Podsjetio je Allouch kako će se dovršetkom izgradnje zgrade nove bolnice zacijelo pojaviti potreba za novim zapošljavanjima za koje će tada biti i stečeni uvjeti. Budući da je pridobivanje liječničkog kadra jedan od težih poslova zdravstvenih ustanova, svi oni moraju znati odgovoriti na pitanje kako će nove liječnike pridobiti za rad u novoj bolnici. – U cilju zadavanja postojećeg, ali i osiguranja pretpostavljenog novog potrebnog liječničkog kadra, osim suvremenih uvjeta rada u novom prostoru s novom opremom, od velikog značaja je Javni poziv o dodjeli subvencija liječnicima i medicinskom osoblju zaposlenima u zdravstvenim ustanovama na području BBŽ kojima je osnivač Županija. Do sada se Javni poziv pokazao kao vrlo produktivan i dobro prihvaćen model te smo uspjeli zaposliti određen broj liječnika u vrijeme kada osobito mladi liječnici odlaze iz bolničkih ustanova – zaključuje.

Dobra je vijest da nas trenutno ima tko liječiti, ali i da možemo živjeti u nadi da će tako biti i dalje pri povratku specijalista. Samo da bolnica ne upadne u neku novu prijetnju već da iskoristi prilike poput Nacionalne strategije razvoja zdravstva ili interesa društvene zajednice za probleme zdravstvenog sustava. Još jednom smo dokazali da se itekako interesiramo.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!