Biciklom iz Rovišća do djedovine u Rami u BiH za dva dana

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Da krv nije voda, kako kaže poslovica, pokazao je Filip Markešić koji je za dva dana biciklom prešao 330 kilometara kako bi iz Žabjaka kod Rovišća u Hrvatskoj stigao do Rame i to upravo pred Veliku Gospu. Filip je uz Ramu vezan obiteljski, njegov tata, djed i baka su iz Rame. Iz razgovora smo saznali da tu ima još neka posebna veza s Ramom, objavio je ramski-vjesnik.ba.

Cilj je bio, upravo ovom vožnjom, spojiti dva mjesta. Mjesto iz kojeg je njegova obitelj davno iselila u Žabjak u Hrvatskoj, u kojem su uskoro stvorili novi život. “Učinilo mi se zanimljivim povezati moj kraj u Hrvatskoj u kojem boravi toliko Ramaca s Ramom. Na putu sam vozio sam, prešao sam 330 kilometara u dva dana. Prvi dan sam prešao 100 kilometara, a drugi dan preostalih 230. Prvu pauzu sam napravio na lokalitetu Bijela stijena, nešto nakon Lipika”, kazao je Filip za Ramski Vjesnik.

Početak puta

“Nisam se pretjerano bavio biciklizmom. Nešto ranije sam trenirao nogomet, ali zadnjih par godina  aktivnije vozim bicikl te sam neprestano razmišljao kako bih mogao odvoziti do Rame. Prije pola godine sam konačno opremio bicikl za cestu i odlučio da je zaista došlo vrijeme da idem za Ramu. Nisam se posebno pripremao. Dnevno bih vozio od 30 do 50 kilometara, a zadnja tri tjedna prije polaska sam organizirao dvije duže vožnje ”, priča Filip o svom poduhvati kao da je to njegovo bicikliranje otići na kavu iz Žabjaka u Ramu.

Iz svake Filipove riječi odražavala se skromnost. “Mislim da je tata bio ponosan, ali ne želi priznati, što sam išao biciklom do njegovog kraja, njegove i moje  Rame. Podržao me, ali je htio da idem nešto duže dana, a ne dva dana. Razmišljao sam da bi već iduće godine bilo dobro skupiti više ljudi i biciklima se uputiti u Ramu.”

Općina Prozor-Rama s općinom Rovišće ima uspostavljene prijateljske odnose koji su uokvireni Poveljom o prijateljstvu. Stoga i Filip smatra da i ovo moglo svakako djelovati  na prijateljske odnose Prozor-Rame i Rovišća u čijem sastavu je i Žabjak.

Filipa smo u šali upitali veže li ga još nešto posebno za Ramu, a on kaže da je, osim obiteljskih korijena, njegova djevojka iz Rumboka.

“Put je zaista prošao bez bilo kakvih problema, čak sam se i čudio što je stanje bilo mirno i nije bilo mnogo automobila. Posebno mu je drago što nije sreo previše kamiona iako ga  toga  najviše i bilo strah, ako bi se mimoilazili kamioni na nešto užoj cesti. Svi su bili pažljivi i pozdravljali u prometu”, govori nam Filip.

Posebno je zanimljiva bila situacija na granici gdje su Filipu u šali poslali vrlo jasnu poruku da “nije normalan”.

“Na Hrvatskoj granici su se čudili zašto idem baš u Ramu, da je jako daleko, a na bosanskohercegovačkoj granicu su pogledali mene i bicikl i pitali kuda idem. Nakon odgovora da idem u Ramu, samo su rekli: “Nisi normalan” i slatko se nasmijali.

Prekrasan krajolik u BiH

PODIJELI S PRIJATELJIMA!