Za Županijsku skupštinu predane dvije liste, u dvije općine ništa od glasovanja!

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

BJELOVAR – U ponoć je istekao rok za predaju kandidacijskih lista za dopunske izbore koji se 3. listopada održavaju diljem Hrvatske. U bjelovarsko-bilogorskoj županiji pripadnici srpske nacionalne manjine birat će dvoje predstavnika za Županijsku skupštinu, dvoje vijećnika u Daruvaru i Đulovcu te po jednog u Garešnici, Končanici, Velikom Grđevcu, Šandrovcu i Severinu. Na popisu općina u kojima se treba birati dodatni vijećnik su i Velika Pisanica i Štefanje, no po svemu sudeći, ondje izbori neće biti održani. Naime, iz Velike Pisanice izbornom povjerenstvu do zadanog roka nije predana niti jedna kandidacijska lista, dok jedna predana iz Štefanja nije valjana.

-Državno izborno povjerenstvo morat će se očitovati o ta dva slučaja, a tek nakon toga ćemo vidjeti hoće li u spomenutim općinama biti ponovljeni izbori, odnosno kako će se postupiti – kazao nam je predsjednik Županijskog izbornog povjerenstva Goran Milaković, dodajući kako u svim ostalim gradovima i općinama nije bilo problema te kako je u svakoj predana barem jedna kandidacijska lista.

Još od završetka redovnih lokalnih izbora s posebnim zanimanjem prati se pak izbor dodatnih dvoje srpskih vijećnika za Županijsku skupštinu. Podsjetimo, nakon formiranja nove županijske vlasti u Skupštinu je ušlo 19 vijećnika koalicije HDZ-HSLS-DHSS, dok se s druge strane našlo njih 18 – 13 Bajsovih, tri SDP-ova i dvoje DP-ovaca, od kojih je jedan, Josip Đurđević, u međuvremenu napustio stranku, odlučivši djelovati kao nezavisni član Skupštine. Bez obzira na previranja u opozicijskom taboru i izjave pojedinaca da su spremni podržati i prijedloge HDZ-a i partnera, vladajućima je svakako u interesu da većinu u Skupštini na nadolazećim izborima ‘podebljaju’. Na tom je tragu i lista DHSS-a za Županijsku skupštinu na dopunskim izborima na kojoj su se našla imena Čazmanca Radovana Dožudića, Biljane Solar iz Ravneša, Bjelovarčanke Nevene Stojčić te Đurđe Stojčevića iz Donjih Lipovčana.

Županijskom izbornom povjerenstvu je predana još jedna lista za Županijsku skupštinu, ispred grupe birača koju predvodi Daruvarčanin Obrad Komlenić. Na njoj su još Vanja Ficnar iz Bjelovara, Sanja Orozović Radojević iz Batinjana, Zoran Blanuša iz Rogože i Branka Vekić iz Trnovitičkog Popovca. Kako doznajemo, riječ je o listi iza koje stoji županijsko Vijeće srpske nacionalne manjine BBŽ koje je željelo ponuditi biračima opciju lišenu bilo kakvog stranačkog predznaka.

Izbori su 3. listopada, a u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji bit će otvoreno 20 biračkih mjesta.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!