Hrebak i načelnici imaju plan za trošenje milijuna eura, evo koji su projekti na popisu!

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Grad Bjelovar i općine Kapela, Štefanje, Veliko Trojstvo i Rovišće od neki dan čine urbano područje, što im omogućuje kandidiranje zajedničkih projekata na natječaje koji će biti financirani iz tzv. ITU mehanizma (integrirana teritorijalna ulaganja). U fondu za Bjelovar i još šest od ukupno 14 hrvatskih gradova koji imaju urbana područja osigurano je više od 340 milijuna eura. Iako detaljan plan zajedničkog djelovanja tek trebaju sastaviti, već sad se otprilike zna koji bi projekti mogli biti realizirano upravo zahvaljujući tom novcu.

-Prije svega, tu su izgradnja poslovne zone u Velikom Korenovu, a imamo i neke ideje vezane uz daljnje razvijanje geotermalnih potencijala u Korenovu, od izgradnje toplane, do drugih stavki. Tu je i izgradnja studentskog doma te, naravno, veliki projekt, izgradnja podzemne garaže i modernizacija gradske tržnice u Bjelovaru – navodi bjelovarski gradonačelnik Dario Hrebak.

ITU fond trebao bi biti iskorišten i za daljnje razvijanje IT industrije na bjelovarskom području. Upravo preko spomenutog fonda Grad će nastojati urediti dvije derutne zgrade u strogom središtu Bjelovara – stari zatvor na uglu Trumbićeve i Matice hrvatske te zgradu Vodotehne na uglu Nazorove i Trga Stjepana Radića. U njih bi, nakon obnove, trebali useliti lokalni IT stručnjaci.

-Želja nam je i zgradi starog zatvora urediti moderni tehnološki park, a u drugoj zgradi digitalno-tehnološki hub te ga povezati s Tehnološkim parkom i našim Veleučilištem. Sve u svemu, ITU mehanizam je koristan jer se uz pomoć njega mogu financirati projekti koji će nam kasnije sasvim sigurno donijeti određenu dodanu vrijednost – kaže Hrebak.

Dodaje kako ideja u Gradu Bjelovaru i partnerskim općinama ne nedostaje.

-Tu je i određen dio sredstava koji možemo povući za komunalnu infrastrukturu, za vodovod i kanalizaciju. Vjerujem da ćemo sve to uspjeti dobro iskoristiti kako bismo dodatno osnažili i Bjelovar i naše općine – kaže Hrebak.

 


PODIJELI S PRIJATELJIMA!