U Gradu su odlučni izvući maksimum iz Velikog Korenova, kreće planiranje gradnje nove bušotine!

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

BJELOVAR – U sklopu europskog programa ‘Energija i klimatske promjene’, Ministarstvo regionalnog razvoja raspisalo je tri poziva za dostavu projektnih prijedloga vezanih uz to područje, vrijednih sveukupno gotovo 12 milijuna eura. Među njima je i podprogram ‘Izrada tehničke dokumentacije za korištenje geotermalne energije’, vrijedan 3 milijuna eura, u kojem Grad Bjelovar vidi priliku za daljnje razvijanje geotermalnih potencijala u Velikom Korenovu.

-Svakako ćemo se javiti na ovaj natječaj. Priču s istraživanjem druge bušotine u Velikom Korenovu, nedaleko od budućih Termi, započeli smo još prije nekoliko godina. Mnogi su nas tada čudno gledali, no znali smo da će upravo takvi izvori energije, s obzirom na klimatske promjene, u budućnosti biti važni pa smo ustrajali na tome – priča bjelovarski gradonačelnik Dario Hrebak. Glavni partneri Gradu u toj priči su Energetski institut ‘Hrvoje Požar’ i Geotehnički fakultet iz Varaždina. Na temelju dosadašnjih istraživanja napravljeno je idejno rješenje koje bi trebalo biti temelj za izradu projektne dokumentacije za novu bušotinu u Velikom Korenovu.

Dario Hrebak

-Ne vjerujem da u Hrvatskoj im još gradova koji imaju projekte u toj fazi. Vjerujem da ćemo proći na natječaju te da će nam trebati otprilike godinu dana za izradu projektne dokumentacije. S tim projektom javljat ćemo se na nove natječaje, za izgradnju same bušotine, za što će nam, prema sadašnjim procjenama, trebati između 15 i 20 milijuna kuna – kaže Hrebak, dodajući kako ni u toj fazi ne bi trebalo biti većih problema, s obzirom da je vrlo malo gradova u Hrvatskoj krenulo u razvijanje ovakvih i sličnih projekata.

-U fondovima namijenjenima projekte koji potiču ulaganja u obnovljive izvre energije leže ogromna sredstva i vjerujem da ćemo ih znati iskoristiti. Stručnjaci s Instituta ‘Hrvoje Požar’ su nam rekla da smo jedan od najpripremljenijih gradova po tom pitanju – kaže Hrebak.

Dosadašnja ispitivanja na mjestu potencijalne druge bušotine u Velikom Korenovu pokazala su kako temperatura vode ondje doseže 80 Celzijevih stupnjeva. Takva voda nije za kupanje, poput one na prvoj bušotini, iznad koje trebaju niknuti Terme Bjelovar, no odlična je za grijanje.

-Želimo tu energiju usmjeriti na grijanje staklenika, dovesti je do buduće poslovne zone u Velikom Korenovu, a postoji mogućnost da se ona cijevima, trasom nekadanje željezničke pruge, dovede do središta grada, do bolnice i drugih važnih ustanova. To bi značilo jako puno za napredak grada i dokazalo bi da vodimo zdravu, zelenu politiku, i u smislu gospodarenja otpadom, ali i u smislu očuvanja prirode, prije svega kroz smanjenje ugljičnog dioksida – zaključuje Hrebak.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!