Spašava li gradonačelnik svoga vojnika Ryana?

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Always a bridesmaid, never a bride (Uvijek djeveruša, nikad mlada), američka je izreka koja dobro opisuje ljude koji nisu skloni pobjedama. Ljude kojima uvijek nekako izmakne prvo, glavno mjesto. Ljude koji uvijek završe s utješnom nagradom. Ljude poput Ante Topalovića.

Još otkako je 2009. godine počeo graditi političku karijeru, aktualnog šefa bjelovarskog HDZ-a gledamo u sporednim ulogama. Na mjestu zamjenika gradonačelnika na izborima te godine našao se zahvaljujući Antunu Korušecu (HSLS) jer, teško je povjerovati da bi netko njihovu listu zaokružio baš zbog Topalovića, javnosti tek predstavljenog mladog 24-godišnjeg HDZ-ovog ‘lava’, kako u javnosti često tituliraju mlađe predstavnike raznih stranačkih opcija. Nakon četverogodišnjeg mandata, u njegovoj stranci su zaključili kako Topalović još uvijek nije spreman da se kandidira za gradonačelnika Bjelovara pa je tu odgovornost 2013. godine preuzeo iskusni Marijan Coner, dok se Topalović ponovno našao u ulozi kandidata za zamjenika gradonačelnika. Ipak, te su godine birači povjerenje opet poklonili Antunu Korušecu (koji je u međuvremenu napustio HSLS i osnovao ABB) pa se njegov dojučerašnji zamjenik morao zadovoljiti tek mjestom u Gradskom vijeću. Na sljedećim izborima, 2017. godine, Topalović, sada već kao predsjednik bjelovarskog HDZ-a, kreće u utrku za čelno mjesto u gradu, no ne polazi mu za rukom niti ulazak u drugi krug izbora. Ostao je gledati u leđa nezavisnom kandidatu Davorinu Posavcu i HSLS-ovom Dariu Hrebaku, koji je na koncu i postao novi bjelovarski gradonačelnik. Nakon izbora HSLS i HDZ dogovaraju suradnju pa Topalović dobiva novu utješnu nagradu, mjesto predsjednika Gradskog vijeća. Već tada, velik dio članova i simpatizera HDZ-a u Bjelovaru iskazao je nezadovoljstvo načinom na koji je Topalović upravljao gradskom organizacijom. Vidljivo je to i iz rezultata izbora te 2017., na kojima je HDZ-ova lista za Gradsko vijeće dobila 3.365 glasova, a gradonačelnički kandidat stranke 3.067. Bez obzira na to, Topalović se proglasio pobjednikom izbora zbog osvojenih osam mjesta u Gradskom vijeću. To je kod mnogih izazvalo podsmijeh, između ostalog i zbog činjenice što je mandat prije toga HDZ s partnerima imao devet mjesta u Vijeću.

U posljednje četiri godine HSLS i Hrebak zasjenili su sve ostale političke aktere u Bjelovaru i bilo je za očekivati kako će i tradicionalno jak HDZ na ovogodišnjim izborima postići nešto slabiji rezultat nego prethodnih godina. No, fijasko kojem je članstvo svjedočilo u noći 15. svibnja malo tko je očekivao. Poraz HDZ-ovog kandidata za gradonačelnika Zorana Bišćana bio je očekivan, no nitko od HDZ-ovaca nije ni sanjao kako će ta stranka osvojiti tek tri mandata u Gradskom vijeću. I najveći Topalovićevi pristaše nakon te su noći morali priznati – vrijeme je da Ante ode.

No, i nakon toga Topalović je zadržao sklonost da umanjuje vlastitu odgovornost za stranačke poraze pa ostavku na mjesto predsjednika bjelovarskog HDZ-a, što su mnogi očekivali, nije podnio. Štoviše, do današnjeg dana niti jednom nije javno kazao kako se na nadolazećim unutarstranačkim izborima neće ponovno kandidirati za predsjednika. Takvo što bi zaista bilo iznenađenje, samim tim što je sam predsjednik stranke Andrej Plenković jasno dao do znanja da na tom mjestu, kao spasitelja organizacije, vidi novopečenu zvijezdu HDZ-a, Marka Marušića, koji je po mnogočemu potpuna suprotnost Anti Topaloviću.

Mnogi HDZ-ovci bili su uvjereni kako je nakon posljednjih lokalnih izbora Topalovićeva politička karijera završena, a u kuloarima se šuškalo kako su mu neki stranački kolege poručili kako se zaslužuje ni da bude član nekog školskog odbora. Stoga su mnogi ovih dana ostali iznenađeni, vidjevši kako je imenovan u Nadzorni odbor Vodnih usluga, za koji je, uz NO Komunalca, konkuriralo 18 osoba. Od njih se tražila visoka stručna sprema i iskustvo na odgovarajućim poslovima u struci, a kandidati su morali obaviti i razgovor s posebnim gradskim povjerenstvom. Među osmero sretnika koji su dobili mjesto u nadzornom odboru našao se i Ante Topalović.

Njegovi pristaše uvjeravaju kako on, s obzirom na višegodišnje ekonomsko iskustvo u privatnom sektoru, zaista zadovoljava sve uvjete za tu poziciju. Tvrde kako nema ni trunke istine u priči zlobnih jezika, prema kojoj mu to Dario Hrebak, u ime bliske suradnje u posljednjih nekoliko godina, spašava ono malo preostalog političkog dostojanstva. Ovoga puta, kunu se, nije riječ o utješnoj nagradi. To bi moglo značiti da je Ante Topalović, nakon godina lutanja, konačno pronašao svoje mjesto.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!