Heldovim djelatnicama plaće opet kasne, ništa od županijske pozajmice

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

„Bez pomoći Županije, moramo se snaći sami, u tijeku je ishođenje kredita.“ Tim ogorčenim riječima predsjednik Matice umirovljenika BBŽ Željko Held opisao nam je trenutačnu situaciju vrlo zapetljane priče projekta „Za penziće BBŽ“. Tu zavrzlamu bez još uvijek sretnog završetka odlučili smo provjeriti nakon što je na našu email adresu ponovno pristigla žalba kako Held ne isplaćuje plaću djelatnicama koje rade u sklopu projekta.

O istom slučaju zadnji smo put pisali u kolovozu, nakon čega je, kako naš izvor tvrdi, plaća bila isplaćena dva dana od objave teksta. Anonimac nam je pojasnio da su žene zadnju plaću vidjele prije 45 dana, ali da nove nema na vidiku. Held je navodno obećao da će plaća biti isplaćena prošli tjedan, no od plaće još ništa.

Obrazloženje smo dobili, iako vrlo šturo, s obzirom na to da predsjednik Matice zbog zdravstvenih razloga nije mogao duže razgovarati. – Dignut ću kredit. Nadam se da će biti riješen za deset do 15 dana i da će našim problemima doći kraj. Očekuje se ovih dana i uplata ZNS-a od 400 tisuća kuna pa ćemo imati gotovo za dvije plaće – rekao je Held.

Podsjetimo, na povrat novca iz ZNS-a odnosno Zahtjeva za nadoknadu sredstava čeka se 75 dana. Korisnik ZNS-om potražuje sredstva za izdatke koji nisu plaćeni te dostavlja ZNS u kojem navodi izdatke koje tek treba platiti, uz dokaze nastanka troška. Po odobrenju ZNS-a obavlja se plaćanje prihvaćenih izdataka prema korisniku.

Sugerirao nam je Held i da se javimo županu te priupitamo kako je moguće da se u četiri mjeseca za njihov problem nije našlo shodno rješenje. – Zašto nam ne može dati barem jednu pozajmicu pa da tih otprilike 300 ljudi može normalno funkcionirati? Strašno. Nemam riječi više – poručio je Held.

Odgovor na Heldovo pitanje pronašli smo, doduše ne direktno od župana Marka Marušića, ali od dožupanice Marije Jungić. No, da je sam župan dobro upoznat s pričom, potvrdila nam je činjenica da su se u trenucima razgovora s nama, međusobno konzultirali.

– Bivša pročelnica za financije savjetovala nas je da ne dajemo pozajmicu. Mi nemamo poveznicu s njima jer oni nisu proračunski korisnik. To je isto kao da radijska postaja od Županije zatraži pozajmicu, iako bi takvo raspolaganje javnim sredstvima bilo suprotno Zakonu. Proučavali smo ugovor u kojem je gospodin Held jamčio da postoji fiskalni kapacitet za izvršenje ugovora, odnosno projekta. Za taj projekt ne samo da bi trebalo biti dovoljno novca, već bi trebao ostati u plusu nakon provedbe projekta – kaže dožupanica ističući da je problem u tome što je projekt kandidiran preko udruge koja nema fiskalni kapacitet da to provede.

– Jednostavno nam je riskantno davati pozajmicu. Da se radi o nekom našem proračunskom korisniku poput Vijeća nacionalnih manjina, mi to bez problema dajemo. Postoji mogućnost da oni ne opravdaju sredstva i da ne dobiju povrat sredstava od Ministarstva. Moramo biti oprezni jer je gospodin Held kod podnošenja zahtjeva i izjava koje je davao u projektu jamčio da prema njemu kao odgovornoj osobi nisu pokrenuti nikakvi postupci – navodi.

No, protiv Helda se jesu vodili postupci o čemu smo i pisali u ožujku ove godine. Naime, Held je pravomoćno osuđen zbog „šverca“ duhana što je za naš portal tada potvrdio i Općinski sud u Virovitici gdje se postupak vodio. Podsjećamo da je šef županijskih umirovljenika osuđen na četiri mjeseca zatvora, uz uvjet da se izrečena kazna neće izvršiti ako u roku od godine dana ne počini novo kazneno djelo.

– Kako da mi onda damo novac? Previše bi riskirali, a dobro je poznato da smo već u minusu 150 milijuna kuna. Ne možemo financirati ni naše projekte poput energetske učinkovitosti Doma za starije gdje je i ravnateljica u postupku dizanja kredita – priča Jungić.

Spas za Helda očito nije u Županijskoj pozajmici, a hoće li biti u kreditu tek ćemo vidjeti. Nadamo se samo da će žene  dobiti zaostalu plaću koju su pošteno zaradile.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!