Bivšem dužnosniku za devet dana isplaćeno 11 tisuća kuna ‘naknade za nerad’!

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

BJELOVAR – Pet mjeseci nakon što im građani izglasali nepovjerenje, pojedini izborni gubitnici i dalje bezbrižno uživaju na račun istih tih građana. To im je omogućio Zakon o lokalnoj i područnoj samoupravi, prema kojem šest mjeseci nakon prestanka obavljanja dužnosti imaju pravo na naknadu u visini prosječne plaće koju su primali tijekom posljednjih šest mjeseci obavljanja dužnosti, uključujući i doprinose.

Među takvim sretnicima je i najskuplji bjelovarsko-bilogorski dužnosnik u prošlom mandatu, bivši zamjenik župana Neven Alić. Prema podacima iz imovinske kartice, on je imao plaću od 26.960,57 kuna bruto, odnosno 14.547,89 kuna neto, što znači da su svake godine porezni obveznici za njega izdvajali 323.526,84 kuna! Iako posljednjih mjeseci nije radio apsolutno ništa za stanovnike BBŽ, Alić i dalje prima ‘debelu naknadu’.

-Po prestanku profesionalnog obavljanja dužnosti, Neven Alić ostavio je pravo na naknadu plaće i staž osiguranja za vrijeme od šest mjeseci, dakle zaključno do 04. prosinca 2021. godine. Ukupan trošak za Županiju po toj osnovi, do 4. prosinca 2021., iznosi 139.109,18 kuna bruto – odgovorili su iz Županije na naš službeni upit.

Njegova kolegica, bivša dožupanica Bojana Hribljan, nakon odlaska s te dužnosti, vratila se na prijašnje radno mjesto u školu pa je zakonom zajamčenu ‘naknadu za nerad’, kako se često u javnosti naziva ova povlastica, primila za samo dva mjeseca. To je županijski proračun stajalo 44.926,70 kuna. Ona je za mandata imala bruto plaću u visini od 22.605,56 kuna bruto, odnosno 14.244,79 neto.

Iako je neposredno nakon izbornog poraza aktivirao saborski mandat, i bivši župan Damir Bajs odlučio je iskoristiti svoje pravo na naknadu za svojevrsno prijelazno razdoblje. U Županiji su nam potvrdili kako mu je za tih, samo devet dana iz županijskog proračuna isplaćena naknada u ukupnom bruto iznosu od 10.979,28 kuna! Bajs je, inače i tijekom mandata bio jedan od najbolje plaćenih župana u Hrvatskoj, s plaćom od 26.857,92 kune bruto (18.339,06 neto). U Saboru je ‘spao’ na skoro dvije tisuće kuna manju plaću. Prema podacima iz ‘friške’ imovinske kartice, njegova bruto primanja trenutno iznose 23.575,35 kuna bruto, odnosno 16.238,22 kuna neto.

Kad se podvuče crta, spomenuti trojac je, a da nije ni orao, ni kopao za građane BBŽ, iz njihova džepa izvukao skoro 200 tisuća kuna.

 

SUTRA: Koji bivši zamjenici gradonačelnika i načelnici i dalje uživaju na račun poreznih obveznika…


PODIJELI S PRIJATELJIMA!