Županiji i Medicinskoj školi još novca iz Ministarstva regionalnog razvoja

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

BJELOVAR – Medicinska škola Bjelovar danas je ugostila državnog tajnika u Ministarstvu regionalnoga razvoja i fondova EU Velimira Žunca te župana BBŽ Marka Marušića. Žunac je ravnateljici škole Biljani Balenović uručio ugovor o sufinanciranju vlastitog učešća u provedbi projekta „Regionalni centar kompetentnosti Medicinske škole Bjelovar“ koje iznosi 3.3 milijuna kuna, a za koje je iz Fonda za sufinanciranje provedbe EU projekata na regionalnoj i lokalnoj razini dobiveno 50 posto. Drugu polovicu od 3.3 milijuna sufinancirat će BBŽ odnosno osnivač. Inače, cjelokupni projekt vrijedan je 33.3 milijuna kuna dok bespovratna sredstva iznose 30 milijuna i dolaze iz Europskog fonda za regionalni razvoj.

– Zahvaljujem Ministarstvu regionalnog razvoja na odobrenim sredstvima. Projektom će se dograditi i prenamijeniti dio postojeće zgrade te će škola dobiti adekvatno opremljen prostor za održavanje nastave u jednoj smjeni dok ćemo u drugoj smjeni provoditi aktivnosti Regionalnog centra kompetentnosti. Medicinska škola Bjelovar nadograditi za gotovo 2000 četvornih metara novog prostora u koji će biti smješteno osam kabineta od kojih dio čini simulacijski centar, dva laboratorija, dvije specijalizirane učionice, opće učionice, kabineti za profesore te sanitarne i pomoćne prostorije. Razvijat će se nova zanimanja, programi za djecu s teškoćama, osobe s invaliditetom kao i programi obrazovanja odraslih – rekla je Balenović.

Izvođenje radova na konstrukciji dogradnje koje je, podsjetimo, započelo 2. lipnja ove godine, iznosit će 18,6 milijuna kuna. Kraj radova očekuje se 2. rujna sljedeće godine. Uz projekt RCK postoji i komplementarni projekt naziva “Uspostava regionalnog centra kompetentnosti Medicinske škole Bjelovar” vrijednog 28,8 milijuna kuna koji dolaze iz Europskog socijalnog fonda. Svrha drugog projekta je uspostaviti programske i kadrovske uvjete za RCK. Konačni cilj oba projekta je izgradnja, opremanje i uspostavljanje Regionalnog centra kompetentnosti.

Velimir Žunac izrazio je zadovoljstvo što se prvi puta nalazi u bjelovarskoj Medicinskoj školi uz nadu da nije i zadnji put.

– Vjerujem da ćemo za dvije godine svjedočiti otvaranju prekrasnog novog objekta i sadržaja. Bit će to županijsko bogatstvo koje će iznjedriti generacije i generacije kvalitetnih stručnjaka na području medicine. Radi se o jednom od dvadesetak projekata u RH gdje se u svakoj županiji nalazi po jedan. Školi je danas uručeno 1,6 milijuna kuna od Ministarstva regionalnog razvoja. Zahvaljujem se svima na pozivu jer zadovoljstvo mi je u mojoj županiji donijeti ovako dobre vijesti – rekao je Žunac.

Da se radi o velikom i dobro došlom iznosu koji je stigao u županiju, složio se i župan Marušić.

– Radi se o vrlo važnom projektu čija pomoć u sufinanciranju je jako dobro došla. Puno nam to znači s obzirom na trenutnu lošu financijsku situaciju u proračunu Županije. Zahvale Ministarstvu na maksimalnom udjelu od 50 posto u projekt koji smo mogli dobiti. Značajan je to projekt koji će podići kvalitetu rada učenika i profesorica Medicinske škole Bjelovar – zaključio je Marušić.

Podsjetimo da su uvjeti natječaja bili takvi da se nije mogla izgraditi zasebna zgrada pa će postojeća Medicinska škola biti hodnikom na razini prvog kata spojena sa zgradom jednog od najmodernijih Regionalnih centara kompetentnosti.

 


PODIJELI S PRIJATELJIMA!