Zgrada nove bolnice zgotovljena, kad će primiti prve pacijente

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Jučer je završen tehnički prijam nove zgrade bjelovarske bolnice i uporabna dozvola koju izdaje grad Bjelovar treba biti izdana danas ili sutra.

Otklonjeni su manji nedostaci te administrativni propusti pa bi OB Bjelovar od križevačkog Radnika trebala preuzeti zgradu koja će Bjelovar uvesti u „zdravstvo 21. stoljeća“.

Međutim, prema riječima v.d. ravnateljice Ivanke Fehir Radanović, tek sada bolnica treba poslati zamolbu Ministarstvu zdravstva za otvaranje nove bolnice.

Kada dobiju odobrenje, tek onda počinju prave muke za vodstvo bolnice. Koja oprema je zadovoljavajuća, a što treba nabaviti novo.

Naravno da bi ravnateljica željela useliti u novi prostor s novom opremom prilagođenom najsuvremenijoj medicini, međutim, za taj dio nije osiguran novac, baš kao ni za otplatu drugog kredita za zgradu koji će se početi vraćati sljedeće godine.

Nakon spoznaje da OB Bjelovar i Županija sami trebaju platiti veliku većinu troškova za novu zgradu, Županija je kandidirala prema državi i EU projekt opreme i obnove starih postojećih zgrada u bolnici u tzv. Projektu Sjever s oko 800 milijuna kuna, međutim, taj program još nije odobren ni potpisan.

Jedan od problema je svakako što je EU dijelom novca sufinancirala gradnju pa bolnica do travnja sljedeće godine treba ispuniti uvijete iz natječaja za koji se natjecala. A to je prije svih, objedinjeni OHBP, Centar za hitnu medicinu koji je „jedinstvena jedinica bolnice za prijam hitnih bolesnika, odnosno jedinstveni prijamni odjel, s potrebnim prostorijama za obradu bolesnika i za zdravstvene radnike, u kojem se obavlja zdravstvena djelatnost hitne medicine.“

Kako navode u samoj bolnici, u Centru za hitnu medicinu obavljaju se i poslovi hitnih specijalističkih ordinacija, osim hitne ambulante pedijatrije, ginekologije, psihijatrije i neurologije.

Kako su priopćili iz EU, „U okviru Poziva provode se operacije za Poboljšanje pristupa hitnoj zdravstvenoj zaštiti kojima je cilj uspostaviti objedinjene hitne bolničke prijeme kao najučinkovitije u pristupu hitne medicinske skrbi. Sredstva u okviru ovog specifičnog cilja koristit će se kao potpora ulaganjima u sedam bolnica u RH za koje financiranje nije osigurano iz drugih izvora sa ciljem osiguravanja jednake dostupnosti hitne medicinske skrbi svim građanima RH.“


PODIJELI S PRIJATELJIMA!