Čalić otkrila tko je njoj i Bogović Bradvica platio školarinu za faks koji im je odabrao bivši dožupan

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

BJELOVAR – Zapisnici s Upravnog vijeća JURE na koje smo čekali gotovo mjesec dana potvrdili su, među ostalim, ono o čemu smo pisali početkom ljeta. Školarine za poslijediplomski specijalistički studij bivšoj i sadašnjoj šefici JURE, Slobodanki Čalić i Snježani Bogović Bradvica, plaćene su putem Međunarodnog instituta za poduzetništvo (MIP). Riječ je o udruzi registriranoj na adresi Bjelovarsko-bilogorske županije kojoj je na čelu prof. Marko Kolaković, inače voditelj studija na Ekonomskom fakultetu koji pohađaju Čalić i Bogović Bradvica.

Konkretno, zaposlenicama JURE plaćena je jedna rata školarine koja, za jednu godinu studija, u cijelosti iznosi 40.500,00 kuna. Po ‘glavi’. Otkrila je to članovima novog Upravnog vijeća JURE bivša ravnateljica ustanove Slobodanka Čalić, dodavši kako je JURA članica Međunarodnog instituta poduzetništva. Kazala je i kako će ona i Bogović Bradvica drugu ratu – platiti same.

Ta izjava nije u skladu s odgovorom koji nam je sama Čalić ponudila početkom srpnja, kada smo otvorili tu temu. Tada nam je potvrdila postojanje „Odluke Upravnog vijeća Javne ustanove Razvojne agencije Bjelovarsko-bilogorske županije da se dvije zaposlenice upućuju na školovanje te da će školovanje podmiriti Javna ustanova Razvojna agencija Bjelovarsko-bilogorske županije u 100-postotnom iznosu“. Tada nam je odgovorila kako JURA ipak nije platila školarinu, no nije željela otkriti tko jest. Otkrila nam je i kako je nju i Bogović Bradvicu za školovanje odabrao bivši zamjenik župana Neven Alić. Taj odabir našao se pod povećalom javnosti jer je bio netransparentan, odnosno mogućnost doškolovanja nije ponuđena svim zaposlenicima. Kako doznajemo, ‘u igri’ za poslijediplomski studij bila je još jedna zaposlenica JURE koja je tu ponudu odbila upravo zbog nejasnih uvjeta financiranja studija.

Studij je u isto vrijeme upisala i zaposlenica Županije Daliborka Vrankić Horvat kojoj je studij trebala platiti Županija, no naknadno je, nakon smjene županijske vlasti, utvrđeno kako odluka nije bila utemeljena te je stavljena izvan snage. Horvat Vrankić je svojedobno za naš portal priznala kako je i nju za studij odabrao bivši dožupan Neven Alić. Ranije objavljeni tekst na tu temu možete pročitati OVDJE.

Da je čitava priča bila sumnjiva i tadašnjoj županijskoj pročelnici za financije Aniti Nekić Pavičić potvrđuje i mail koji posjedujemo, a koji je Nekić Pavičić poslala osobama koje su se bavile ovim problemom. U mailu pročelnica insinuira da je odabir studentica bio nezakonit.

-Vezano uz zahtjev JU RERA za otvaranjem konta stipendije i školarina napominjem da iste nisu planirane u Proračunu te iste nije moguće otvoriti ni izvršiti. Kako smo u postupku proračunskog nadzora te podliježemo reviziji, predlažem da se navedena davanja financirana iz Proračuna prije svega planiraju, a potom i zakonski urede, gdje će se propisati postupak iskazivanja interesa za financiranje školarina i stipendija, kriteriji za dodjeljivanje istih, visine, školarina, sredstva planirana u Proračunu i slično. U protivnom ne možemo postupiti po navedenom zahtjevu – stoji u mailu pročelnice Nekić Pavičić koji je, među ostalima, primila i bivša šefica JURE Slobodanka Čalić.

Drugim riječima, Alić je, ‘na svoju ruku’ odabrao osobe za studij i odlučio da će se isti financirati novcem poreznih obveznika. Alić je, čini se, bio glavna osoba za dogovaranje poslova s prof. Markom Kolakovićem, koji godinama odrađuje edukacije za Županiju, prvenstveno FBA programe, koje je realizirao prvo putem Ekonomskog fakulteta, a kasnije MIP-a.

Županija je u posljednjih šest godina isplatila više od pola milijuna kuna Ekonomskom fakultetu za provedbu spomenutih FBA programa. Kad je riječ o županijskom novcu uplaćenom na račun MIP-a, 15 tisuća kuna odnosi se na sponzorstvo odnosno pokroviteljstvo međunarodnih konferencija i foruma, a 100 tisuća kuna za izvođenje programa cjeloživotnog obrazovanja Poduzetništvo u ekonomiji znanja – EU projekti.

 


PODIJELI S PRIJATELJIMA!