Grad Bjelovar kreće u lov na milijune za bušotinu u Velikom Korenovu

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

BJELOVAR – Druga bušotina u Velikom Korenovu mogla bi biti stavljena u funkciju i prije nego što se očekivalo. Ministarstvo regionalnog razvoja raspisalo je natječaj za ulaganja u obnovljive izvore energije, ‘težak’ ukupno 5 milijuna eura, u kojem svoju priliku vidi i Grad Bjelovar.

-Govorio sam o toj bušotini još prije tri godine, a mnogi su mi se smijali, no sad vidimo da smo realizaciji te priče i bliže nego što smo očekivali. Natječaj za dokumentaciju je raspisan prije otprilike dva mjeseca i tu bismo mogli dobiti oko dva milijuna kuna, a sada je raspisan i natječaj za samu izgradnju bušotine, za koju bismo mogli dobiti oko deset milijuna kuna. Ukupna vrijednost projekta je oko 20 milijuna kuna – kaže bjelovarski gradonačelnik Dario Hrebak.

Optimističan je, kaže, jer u Hrvatskoj nema puno takvih projekata, pogotovo ne onih čija priprema se već dobrano zahuktala, kao što je slučaj s bjelovarskim.

-U tijeku je izrada idejnog projekta bušotine, nakon toga slijedi izrada građevinskog projekta te ishođenje građevinske dozvole – kaže Hrebak.

Ako će sve ići prema planu, izgradnja same bušotine mogla bi započeti već 2023. godine.

-Na prvi pogled, 2023. godina djeluje jako daleko, ali nije tako. Najkompliciraniji dio ovoga projekta odnosi se na pripremu dokumentacije i to će nam oduzeti najviše vremena. Samo bušenje ne bi trebalo potrajati duže od tri mjeseca – tumači Hrebak.

Dodaje kako će bušotina puno značiti za bjelovarsko gospodarstvo, poljoprivredu i turizam.

-Nova bušotina otvara brojne nove mogućnosti, poput grijanja plastenika, buduće poslovne zone u Velikom Korenovu te, dakako toplica, što bi taj projekt učinilo još isplativijim. Riječ je o itekako važnom projektu za Bjelovar, prvom takvim u Hrvatskoj, u sklopu kojega ćemo za stvaranje energije koristiti toplu vodu – zaključuje Hrebak.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!