Policija istražuje prijetnju liječnici iz Bjelovara, sličnih slučajeva ima i u drugim hrvatskim gradovima

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

BJELOVAR – Policija još uvijek istražuje okolnosti vezane uz prosvjed koji je prošlog četvrtka, 9. prosinca, održan ispred zgrade Zavoda za javno zdravstvo Bjelovarsko-bilogorske županije. Kako smo ranije izvijestili, prosvjednici su pritom verbalno vrijeđali zaposlenike, o čemu svjedoče i snimke koje su sami objavili na društvenim mrežama. Naknadno su se na društvenim mrežama pojavili uvredljivi komentari i jedan slučaj prijetnje liječnici zaposlenoj u Zavodu.

-Ova što je šutala igračke, a to su simboli naše djece… Ona bi našu djecu, bila izvršitelj, samo da joj netko da tu mogućnost, ali mi ćemo joj dati mogućnost na drvetu, kad se bude njihala – napisao je jedan prosvjednik u komentarima teksta objavljenog na našem portalu.

Njegova je izjava naišla na odobravanje.

-I klatila onim nožicama – nadovezala se na prijetnju druga komentatorica.

U policiji su nam potvrdili kako provode kriminalističko istraživanje vezano uz samo prosvjed te naknadnu prijetnju na društvenim mrežama. Potvrdili su i kako prosvjed ispred Zavoda nije bio prijavljen policiji, iako je zakonska obveza takve skupove prijaviti minimalno pet dana prije održavanja.

O svemu se očitovala i Hrvatska liječnička komora koja je stala u obranu napadnute liječnice. Njihovo priopćenje prenosimo u cijelosti.

 

Hrvatska liječnička komora prošli tjedan zatražila je od Ministarstva unutarnjih poslova informaciju o postupanju MUP-a spram pojedinaca koji su na prosvjedu u Bjelovaru vrijeđali i prijetili jednoj liječnici. Naime, ispred zgrade Zavoda za javno zdravstvo Bjelovarsko-bilogorske županije 9. prosinca održan je antivakserski prosvjed na kojem je snimljen i video, objavljen na Facebooku

(https://www.facebook.com/100075192690717/videos/903666450293285/?_rdc=2&_rdr ).

Iz videa se jasno vidi kako dio prosvjednika vrijeđa liječnicu zaposlenu u Zavodu za javno zdravstvo Bjelovarsko-bilogorske županije, te kako joj prijete, unose joj se u lice te pozivaju na nasilje. S obzirom na to da ovo nije prvi takav slučaj i da je sličnih verbalnih napada i prijetnji spram liječnika bilo i ranije, Hrvatska liječnička komora zatražila je od Ministarstva unutarnjih poslova informaciju o tome kako su okvalificirali ovo protuzakonito ponašanje prosvjednika te hoće li po završetku kriminalističkog istraživanja podnijeti kaznenu prijavu. Također, HLK ima saznanja da su se u više hrvatskih gradova, u blizini zdravstvenih ustanova, pojavili plakati koji sadrže prijetnje liječnicima i medicinskim sestrama da će im biti suđeno i da će „odgovarati“ zbog provođenja cijepljenja protiv COVID-19. Komora ove plakate smatra nedopustivim, očitim činom pritiska, uznemiravanja i poticanja na nasilje i mržnju prema zdravstvenim radnicima te poziva policiju i državno odvjetništvo da procijene postoji li u njima elemenata kaznenih djela, kako bi se izbjegla daljnja radikalizacija te moguće nasilje spram zdravstvenih radnika.

 


PODIJELI S PRIJATELJIMA!