‘Vizionar’ Bajs zadužio Županiju sedam puta više od izvornih prihoda, Marušić stečajni upravitelj i mađioničar

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

BJELOVAR – Preostaje nam da pometemo ono što je ostalo – kratko i jasno zaključio je danas HDZ-ov Drago Hodak na 4. sjednici Županijske skupštine BBŽ nakon rasprave o proračunu za 2022. godinu. Ipak, prije te izjave “u glavu”, Hodak je strpljivo pričekao da ostali vijećnici daju svoje mišljenje o proračunu. Nakon kritika upućenih od strane oporbe te podsjetnika vladajućih u koju su situaciju doveli Županiju, “raspalio” je Hodak navoditi brojke koje su pokazale s kakvom se doista situacijom suočava nova vlast Županije.

– Glazbena škola 30 milijuna kuna plus opremanje, ŽUC 29 milijuna, Vodoprivreda Daruvar 30 milijuna, škole cash pooling 30 milijuna, školsko-sportske dvorane 30 milijuna kuna, školske dvorane 29 milijuna kuna, zgrada nove bolnice 200 milijuna – rekao je Hodak pitajući što da sada radimo?

Na to pitanje malo tko zna odgovor jer brojke u prijevodu znače da se BBŽ našla u dobrom “krkljancu”. Naime, moraju iz izvornih prihoda koji iznose 52 milijuna kuna rješavati dugove koji su, kada se sve zbroji, narasli na 350 milijuna.

– Imamo 52 milijuna kuna s kojima treba riješiti 350 milijuna kuna duga? Nisam siguran razumiju li svi što znači imati porezne prihode od 52 milijuna, a istovremeno nepokrivene rashode od 350 milijuna. Da biste to riješili morate biti maštoviti i imati dobre prijatelje. Ova godina je godina čišćenja poda, a pogotovo će ona predizborna biti potpuno strukturirana i jasna te pokazati što su HDZ i koalicijski partneri napravili u županiji – zaključuje.

Sadašnji župan Marko Marušić dobio je brojne kritike oporbe pa mu je tako, između ostalog, u nekoliko navrata predbačeno zašto si nije smanjio plaću kako je obećao prije izbora ili zašto umirovljenici nisu dobili, također obećane, božićnice i uskrsnice. Župan oporbi nije ostao dužan.

– S obzirom na razne kritike na ovaj proračun, moram upitati što je s izvršenjem proračuna za 2020. godinu? Imali ste 80 posto izvršenja proračuna, a ove 2021. nije izvršeno ni 70 posto. Da ste vi gospodine Bajs financijski direktor u nekoj privatnoj firmi, ja vjerujem da bi drugi dan dobili otkaz jer niste ostvarili planirano – rekao je Marušić. 

Dodaje župan kako je Bajs cijelo vrijeme pumpao prihode kako bi mogao opravdati rashode.

– To je bila cijela vaša dugogodišnja politika. Kreditima ste radili megalomanske projekte zaduživajući tako građane, a sada nas optužujete zašto nemamo za udruge ili božićnice i uskrsnice. Stoga, umirovljenici, branitelji, svaki puta kada prođete pokraj naših velebnih izdanja građenih kreditom, onda ćete znati zašto niste dobili božićnice – zaključio je Bajs.

Proračun BBŽ za sljedeću godinu vrijedan 947 milijuna kuna na kraju je prihvaćen s 22 glasa za od 34 prisutna vijećnika, a prihvaćen je i amandman vezan uz financiranje izgradnje nove zgrade OB Bjelovar.


 


PODIJELI S PRIJATELJIMA!