Mladi bjelovarski inovator osmislio uređaj za detekciju i praćenje poplava

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

BJELOVAR – U prostorijama HGK Županijske komore Bjelovar dodijeljene su nagrade dobitnicima 9. Salona inovacija Bjelovar 2021. I ove godine zbog pandemije je izložba održana virtualno. Cilj ove izložbe pojasnio je viši stručni referent HGK Županijske komore Bjelovar Miljenko Juratovac.

– Cilj ove izložbe je pregled najnovijih dostignuća tvrtki članica HGK, ali i osnovnih i srednjih škola, veleučilišta, ustanova, inovatorskih udruga i svih inovatora pojedinaca, fizičkih osoba koji žele javno prezentirati svoje inovacije – naveo je. Jakov Ćorić, predsjednik Županijske komore Bjelovar otkrio je da je bjelovarska Županijska komora jedna od samo tri u Hrvatskoj koje imaju Salon inovacija.

– Inovacije bi trebale biti produkt novih tehnologija koje mogu učiniti pomake u hrvatskom gospodarstvu. Primjer toga u Hrvatskoj je Rimac koji je krenuo iz garaže, a danas je taj mladi čovjek jedan od jednoroga u svijetu – naveo je te rekao kako primjerice Rusija ili Italija nemaju takvih primjera. U organizaciji je sudjelovala i Udruga inovatora Hrvatske čiji je predsjednik Miljenko Šimpraga također bio na dodjeli priznanja.

Posebno priznanje najboljoj inozemnoj inovaciji dodijeljeno je smanjenju emisije CO2 u procesu proizvodnje cementa i sode grupe autora iz Tuzle koji su izlagali kao članovi asocijacije inovatora Bosne i Hercegovine.

Posebno priznanje ocjenjivačkog suda dobili su Jan Rastović i Mateo Šelj, mentor je bio Branko Rajičković, za inovaciju Križić Kružić Pro Max. Posebno priznanje komisije dobio je Darko Crha iz tvrtke Data link d.o.o. Bjelovar. Nagradu za mlade inovatore osvojio je okomiti stalak za bicikl s kompresorom Antonia Lesića i njegovog mentora Zorana Kozjaka iz Industrijsko-obrtničke škole Virovitica. Treću nagradu dobio je Harbour commander Roka Bandičića iz tvrtke Marex elektrostroj iz Zadra. Prvu nagradu dobilo je sportsko-rekreacijsko plovilo Frane Perice iz udruge Dalmit, dalmatinski inovatori Tesla iz Splita.

Drugu nagradu ovogodišnjeg salona inovacija osvojio je IoT uređaj za detekciju i praćenje poplava autora Davora Predavca, direktora tvrtke Simbiotic j.d.o.o. iz Bjelovara. Predavec nije očekivao nagradu, ali je njome itekako zadovoljan jer je u projekt uloženo mnogo truda, među ostalim upisao je i doktorat za zaštitu okoliša kako bi bolje razumio Zemljine procese i kako dolazi do poplava, pa je tehnologiju prilagodio tim promjenama u procesima. Pojasnio je kako njegov uređaj funkcionira.

– Uređaj koji smo razvili ima četiri komunikacijske tehnologije unutar sebe. Želimo postići da on ima globalnu primjenu u bilo koju zemlju kada ga se postavi da ima barem dvije komunikacije, ako jedna zakaže da ima drugu kao backup i tako da može slati podatke o razinama vode. Mi pratimo razine vode i gledamo povećava li se vjerojatnost od poplava – pojasnio je. Dodao je i kako želi da uređaj bude cjenovno pristupačan ljudima.

– Dosta radimo na tome da uređaj bude modularan i integrativan, kada ga dovoljno razvijemo da detektira poplave i da se to može primijeniti u drugim sektorima. Prvo što mi pada na pamet je agrokultura, isto se može mjeriti vlažnost zemlje i poboljšanje usjeva praćenjem kolika je vlažnost tla i ako se navodnjava, to se zove precizna agrikultura kada se može navodnjavati svaka biljka i povećati usjevi. To se isto može s ovakvim uređajima postići – otkriva.

Novac za izradu stigao je iz europskih fondova inovacija za novoosnovana poduzeća, a riječ je o pozamašnoj svoti od 200 tisuća eura. Za izradu su imali rok od 18 mjeseci koji je zbog pandemije bio produžen na 24 mjeseca. Predavec je radio poslovni dio i istraživanje tržišta, a u izradi uređaja pomoglo mu je još dvoje ljudi.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!