Protiv bjelovarske bolnice preko 400 tužbi, a najveći utuženi iznos doseže skoro 200 tisuća kuna!

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

BJELOVAR – Sudovi diljem Hrvatske svakodnevno donose odluke u korist zaposlenika koji su tužili zdravstvene ustanove u kojima rade zbog krivog obračuna plaća te isplate naknade za odrađene prekovremene sate. U bjelovarskoj Općoj bolnici su nam otkrili kako je protiv njih do sada podignuto 200 tužbi za isplatu s osnova naknade za otežane uvjete za vrijeme prekovremenog rada, dodatak za iznimnu odgovornost za život i zdravlje pacijenta te rad duži od punog radnog vremena. K tome, pristiglo je još 245 tužbi za isplatu razlike zbog pogrešno obračunate osnovice plaće.

-Gotovo svakodnevno stižu nove presude i sve su u korist radnika. Zapravo, izvjesno je kako će u konačnici sve podnesene tužbe biti riješene u korist radnika, s manjim ili većim odstupanjima u dosuđenim iznosima u odnosu na one za koje su radnici tužili – smatra v.d. ravnateljice bolnice Sanela Grbaš-Bratković.

Do sada je po pravomoćnim presudama i pokrenutim postupcima prisilne naplate isplaćeno 40 radnika, a u bolnici ne otkrivaju o kojem je iznosu riječ. No, kažu kako im, uz već isplaćene iznose, još preostaje isplatiti 7,2 milijuna kuna, a riječ je o iznosu samo za dosuđene iznose i parnične troškove. Na taj iznos se još obračunavaju kamate, porezi i drugo, pa će konačan iznos biti i osjetno veći, kažu u bolnici.

-Vlada RH donijela je odluku o isplati razlike iznosa uvećanja plaće za prekovremeni rad u rujnu prošle godine. Provedbom spomenute Odluke bolnicama će se vratiti sredstva isplaćena na ime prekovremenih nakon što su iz svojih sredstava prethodno isplatile radnike. Na taj način se bolničkim ustanovama ipak olakšava ionako nezavidna financijska situacija. Sredstva koja moramo isplatiti radnicima s osnova razlike u osnovicama isplaćujemo iz vlastitih sredstava i za sada nema drugih alternativa – kaže Grbaš-Bratković.

Inače, u bolnici kažu kako se utuženi iznosi kreću u velikom rasponu – od svega dvjestotinjak kuna pa sve do pojedinačnog zahtjeva u iznosu od skoro 200 tisuća kuna koji se odnosi na isplatu naknade za otežane uvjete za vrijeme prekovremenog rada, na dodatak za iznimno odgovornost za život i zdravlje pacijenata te za rad duži od punog radnog vremena.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!