Dr. Fijala: Moždani udar najčešće pogađa žene, evo koji su najčešći simptomi…

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Dan je crvenih haljina koji se obilježava prvog petka u veljači kako bi se podigla svijest o moždanom udaru kod žena koji je još uvijek nedovoljno prepoznat, istražen i liječen. 60 posto svih umrlih od moždanog udara su žene, a primjerice u bjelovarskoj bolnici su prošle godine od 270 hospitaliziranih, 53 posto bile upravo žene. Razlozi zbog kojih će moždani udar češće pogoditi njih nego muškarce su trudnoća i preeklampsija, oralna kontracepcija i hormonska nadomjesna terapija. Bitno je potražiti pomoć odmah po pojavi simptoma koji su nekada diskretni, ali tipični.

-Otežani govor, otežano razumijevanje govora, oduzetost jedne polovice tijela. Isto tako može doći do poremećaja koordinacije, naglo nastale vrtoglavice i glavobolje, potrebe za povraćanjem. Nekada se može prezentirati gubitkom svijesti, gubitkom vida i to tako da izgubite vid na jednom oku ili što je još češće da izgubite polovinu vidnog polja – objašnjava neurolog Opće bolnice Bjelovar Ivan Fijala.

No, neki od simptoma specifičnih za žene su opća slabost, kratkoća daha, zbunjenost i dezorijentacija, nagla promjena ponašanja i uzrujanost, halucinacije i štucanje. I dok na neke od rizičnih faktora poput spola i genetike ne možemo utjecati, na mnoge možemo.

-Bitno je prestati pušiti, pokušati se što je više moguće maknuti od stresa i naravno potrebna je promjena stila života, dakle ono što mi najčešće ne radimo: dovoljno se kretati, najmanje 3,4 puta tjedno se baviti nekom tjelesnom aktivnošću, izbjegavati pretilost, zdravo se hraniti, jesti uravnoteženo – savjetuje doktor Fijala.

Savjeti su to koje bi trebali uzeti u obzir jer se moždani udar u čak pedeset posto slučajeva može spriječiti.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!