Ministarstvo objavilo detalje oko samotestiranja učenika

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Ministarstvo znanosti i obrazovanja objavilo je upute o provedbi samotestiranja učenika na covid-19 za roditelje te ravnatelje osnovnih i srednjih škola . Distribucija testova je već krenula, a sve škole bi ih trebale provesti do kraja tjedna.

Provođenjem spomenute mjere koja je, napominju u Ministarstvu, dobrovoljna, plan je ukinuti obvezu samoizolacije za učenike koji su u školi ili izvan nje bili u kontaktu sa zaraženom osobom, a nemaju simptome bolesti i imali su negativan rezultat testa. Time bi se povećalo praćenje nastave prema A modelu, odnosno uživo u školi.

U pojašnjenju se navodi kako će se testiranja provoditi jednom tjedno. Preporuka je da to bude ponedjeljkom prije nastave ili u nedjelju navečer, no škole mogu odrediti i neki drugi dan.

Negativan rezultat testa roditelji trebaju dojaviti školi na način koji odredi škola, a u slučaju pozitivnog rezultata moraju se javiti liječniku te se učeniku određuje izolacija do zaprimanja rezultata testova.

Škole će prvu isporuku testova, po dva za svakog učenika, moći preuzeti krajem ovog ili početkom idućeg tjedna, a ostale će dobiti tijekom praznika u veljači. Pojavi li se u školi slučaj zaraze covidom 19, škola će učenicima podijeliti dodatne testove.

Učenici nikako ne smiju dolaziti u školi ne ako imaju simptome zaraze covidom, poput povišene temperature, kašlja, teškoća u disanju, poremećaja osjeta njuha i okusa, grlobolje i slično.

Roditelji koji nisu suglasni s provedbom mjere samotestiranja, moraju ispuniti za to predviđen obrazac te ga dostaviti školi.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!