Situacija u vrtićima je pod kontrolom, nema potrebe za redovnim testiranjem djece!

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

BJELOVAR – Gotovo ne postoji ustanova koja na svojoj koži nije osjetila ugriz koronavirusa, a jedna od najbolnijih točaka Hrvatske kao zajednice zasigurno su škole i vrtići odnosno djeca koja su se nevino i neplanski zatekla u pandemijskom vremenu. Dodatno negodovanje među dijelom stanovništva se pojavilo nakon najave testiranja djece svakog ponedjeljka prije odlaska u školu, a još jače nezadovoljstvo izazvalo je i spominjanje mogućnosti da se testiraju i djeca u vrtićima. Vrtićka djeca se, za sada, ipak ne moraju testirati, što je protumačeno kao dobra odluka s obzirom na to da se situacija, kako stručnjaci svakodnevno govore, iz dana u dan poboljšava.

Ravnateljice Dječjeg vrtića Bjelovar i Dječjeg vrtića Ciciban objasnile su da je situacija vezana uz covid trenutno dobra te u svakom slučaju bolja nego što je bila prošle i pretprošle godine.

– Meni se čini da je broj novozaražene djece trenutno u padu. Imamo dvije grupe u samoizolaciji, jednu u Gudovcu i jednu u gradu. U jednoj grupi samo je četvero djece u samoizolaciji – kaže ravnateljica DV Bjelovar Anna Lauš.

Anna Lauš, ravnateljica Gradskog vrtića Bjelovar

Većina djelatnika, dodaje, cijepljena je, a oni koji nisu, redovito se testiraju.

– Po potrebi se testiraju i cijepljeni djelatnici kada izraze želju. Sve pokrivamo i nismo imali problema s nedostatkom djelatnika. Kolegice su maksimalno odgovorne, a moram reći i da su podnijele velik teret u pandemijsko vrijeme. Pozitivna je stvar i što danas imamo više iskustva. Jasno, svima nam je dosta, ali s obzirom na okolnosti, dosta se dobro nosimo sa cijelom situacijom – kaže Lauš.

Dobro se sa situacijom nose i u Dječjem vrtiću Ciciban, gdje se samo jedna grupa nalazi u samoizolaciji.

– Imali smo dosta sreće od početka pandemije jer ni u jednom trenutku nismo imali neku dramatičnu situaciju. U jedno dva ili tri navrata samo su grupa ili dvije išle u samoizolaciju. Najčešća situacija je da roditelj javi da je dijete pozitivno, nakon čega grupa ide u samoizolaciju. Kritično nam je zapravo bilo samo u prosincu 2020. godine kada je bilo više obolijevanja i kod djece i kod zaposlenih – kaže ravnateljica DV Ciciban Senka Ivanušec.

Senka Ivanušec, ravnateljica Dječjeg vrtića Ciciban

Za testiranje djece u vrtićima Ivanušec nije jer se, kaže, mora misliti na njihov psihološki razvoj.

– Kada napravimo presjek razvoja djece rane i predškolske dobi i kada paralelno gledamo znanstvene uvjete, uvijek moramo voditi brigu o svim aspektima. Predškolska dob je vrijeme kada dijete najviše raste i razvija se. Stoga moramo voditi brigu o tome kako će sve što činimo djelovati na djetetov emocionalni i psihološki razvoj, a koliko će mu donijeti zdravstvenog dobra. Voljela bih da to netko krene istraživati. Treba razmisliti što ćemo napraviti djetetu od godinu dana na socio-emocionalnom području, uzimajući redovito briseve iz nosa. Svjesna sam da je pandemija i da je virus vrlo aktivan, ali mislim da svi trebaju razmisliti je li to nužno potrebno ili nije – dodaje Ivanušec.

Još jedan od razloga je činjenica što svi stručnjaci iz ranog i predškolskog odgoja na području Hrvatske već vode svu moguću brigu o djeci, kaže.

– Zaista imamo lijepu suradnju sa svima. Pedijatri djeci redovito napišu ispričnice i onda smo sigurni da nam dijete dolazi zdravo. Kada svi tako timski pristupimo problemu, izbjegnemo potencijalni stres kod djeteta koji testiranje ipak može izazvati – zaključuje Ivanušec uz nadu da će toplije vrijeme donijeti još bolju epidemiološku sliku u cijeloj zemlji.

 


PODIJELI S PRIJATELJIMA!