Zakon kaže da djeca moraju u predškolu! Zašto se neki roditelji oglušuju?

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Mnoga djeca ne idu u vrtić jer spas za čuvanje često je „baka servis“ ili se roditelji jednostavno uspiju snaći na neki drugi način. Zakon tu kaže – u redu. Mnoga djeca ne idu ni u predškolu gdje se utvrđuje postojeće iskustvo, znanje i razumijevanje te oblikuju uvjeti za djetetovo nadograđivanje. Zakon tu pak kaže – ne može. Malo je poznato da je predškola obavezna po Zakonu i to već nekoliko godina. Pogotovo taj Zakon nije prerazvikana tema jer škole nisu „policajci“ koji mogu kontrolirati svu djecu koja im se pridruže na početku svog školovanja. Ipak, već kod pregleda za upis u prvi razred, osjeti se je li dijete imalo priliku ići u predškolu ili ne.

– Jasno da djeca ne moraju znati čitati i pisati kada krenu u školu, ali je važno da znaju držati olovku, poslušati što treba napraviti, surađivati s prijateljicom ili prijateljem koji je kraj njih. Iako se glavni obrazovni dio napravi u školi, predškola je potrebna podloga zbog predvježbi pisanja, grafomotorike, razgovora, slušanja i sličnog – priča ravnateljica II. OŠ Bjelovar Ines Kapša.

Upravo zbog svega navedenog, Zakonom o predškolskom odgoju i obrazovanju program predškole obvezan je za svu djecu u godini prije polaska u osnovnu školu. Potvrdila nam je to i Zvjezdana Stella Horvatinčić iz Županijskog Upravnog odjela za poslove državne uprave.

– Program predškole za djecu koja pohađaju vrtić integriran je u redoviti program toga vrtića. Obveznik koji ne pohađa dječji vrtić upisuje program predškole u osnovnoj školi najbližoj njegovom mjestu stanovanja koja provodi taj program za djecu koja ne pohađaju vrtić. U slučaju da na određenom području nema dječjeg vrtića ili osnovne škole koja provodi program predškole, jedinica lokalne odnosno područne samouprave dužna je osigurati provođenje programa na način da osigura prijevoz djece do vrtića odnosno škole koji provode program predškole – kaže.

I dalje, svake godine kod upisa u prvi razred, na pregled dođu dva do tri roditelja čija djeca nisu pohađala predškolu. Barem se o toj brojci radi u II. OŠ, a vjeruje ravnateljica da je slična situacija i u drugim školama.

– Iako je to zakonska obveza, mi nemamo pravo uvida je li netko bio ili nije u predškoli, ne tražimo potvrde niti smo mi ustanova koja za to roditelje može kazniti – kaže Kapša.

Čini se da roditelje ne može kazniti nitko jer, prema odgovoru iz BBŽ, u Zakonu nema prekršajne odredbe kojom bi se roditelji kaznili zato što nisu djeca pohađala program predškole. Nadzor nad provedbom Zakona i propisa donesenih na temelju zakona obavlja Ministarstvo znanosti i obrazovanja, a inspekcijski nadzor provodi prosvjetna inspekcija, u skladu sa svojim propisima.

Osim što je propust predškole težak za djecu, teži je i za roditelje i učitelje/ice koji s njima moraju dodatno raditi. Isto tako, problem se javlja kod djetetova socio emocionalnog aspekta. Iako smo društvena bića, djeci koja su povučenija, a prvi put se susretnu s većom skupinom druge djece, treba više vremena za prilagodbu.

– Apeliramo na sve roditelje da pokušaju djecu upisati u takozvanu malu školu kako bi ona bila uključena u taj potrebni predškolski odgoj i obrazovanje – zaključuje ravnateljica Kapša.

Premda roditeljima nitko neće pokucati na vrata i kazniti ih što nisu upisali dijete u predškolu, „potkovane“ glavice lakše će se snaći u učenju, ali i stjecanju prijatelja. Tada će cijeli đački put pred njima, biti lakši.

 


PODIJELI S PRIJATELJIMA!