Što o prijemnim ispitima misle ravnatelji i učenici u Bjelovaru? Jedna škola se ističe.

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

BJELOVAR – Kažu da je jedno od najstresnijih događaja u mladosti – upis u srednju školu. Što me zanima ili ne zanima? Hoću li se snaći? Hoću ja to moći…? Česta su pitanja koja se u toj “prijelaznoj” školskoj fazi motaju po glavama osnovnoškolaca. Stres bi se mogao povećati za dodatnu razinu jer se ovih dana pojavila vijest o novim pravilima pri upisu u srednju školu. Naime, na javno savjetovanje upućen je prijedlog izmjena i dopuna Pravilnika o elementima i kriterijima za izbor kandidata za upis u srednje škole. 

Jedna od mogućih novina vezana je za prijemne ispite gdje se broj bodova iz ispita povisuje s pet na deset. U prijevodu, prijemni ispit mogao bi nositi puno veću težinu nego ocjene iz uspjeha u osnovnoj školi. Tako bi učenici s nižim prosjekom mogli “preskočiti” superodlikaše na ljestvici i upisati srednju školu ispred njih. 

Dario Malogorski

Za komentar o novim mogućim pravilima upitali smo neke ravnatelje/ce srednjih škola u Bjelovaru. Gotovo svi složili su se da prijemni ispiti općenito nisu potrebni učenicima u Bjelovaru.

– Sve je to jedan vrh ledene sante. Prije svega, od kuda toliki superodlikaši? To je problem s kojim se muče veliki gradovi poput Zagreba i Splita gdje škole doista imaju hiperinflaciju pa djeca s 80 maksimalnih bodova ne mogu upisati školu. Oni su zbog toga i do sada imali neki oblik prijemnih ispita. S problemom se susreću i kolege u osnovnim školama jer nemaju dovoljan broj alata da djecu mogu dobro procijeniti. Onda se događa da u pojedinim županijama imamo od 50 do 70 posto odlikaša, a od toga je 30 do 40 posto superodlikaša, što znamo da nije – rekao je ravnatelj Tehničke škole Bjelovar Dario Malogorski. 

Stoga se, dodaje ravnatelj, napravio inicijalni ispit koji je pokazao da nema velike razlike.

– Oni koji su došli s visokim odličnim uspjehom, uglavnom su i bili na toj nekakvoj razini znanja. Možda samo pet posto nije odgovaralo uspjehu, što nije puno. Tako da ne bismo provodili prijemne ispite, uostalom to je i stres za djecu. Recimo, sigurno će roditelji nekima htjeti platiti instrukcije, što s onima koji si to ne mogu priuštiti, a imaju možda tek bod ili dva manje od maksimalnih – kaže Malogorski.

S ravnateljem Tehničke škole Bjelovar slaže se i ravnateljica bjelovarske Gimnazije Tanja Mamić.

Tanja Mamić

– Dijelim mišljenje svog kolege Malogorskog da nema potrebe prijemne ispite provoditi u Bjelovaru, naprosto zato što mi nemamo takav pritisak kao što to imaju neke škole u Zagrebu. Tamo je pritisak učenika puno veći jer znaju na upis doći s jednakim brojem bodova. Oni su prisiljeni raditi prijemne ispite kako bi napravili diferencijaciju i upisali najkvalitetnije učenike – kaže Mamić.

Posebno se Gimnazija u ovu priču ne uklapa jer nakon upisa zna ostati i praznih mjesta.

– Mi se susrećemo s jednim drugim problemom. Sve je manji ukupan broj djece koji se prijavljuje u prvu godinu. Mislim da zato nećemo imati potrebe organizirati prijemne ispite. U slučaju da se pojavi potreba, možda bi kvalitetnije rješenje bio standardizirani ispit u vidu male mature – rekla je Mamić.

Za razliku od Gimnazije, Medicinska škola bori se s navalom učenika. No, za sada se o prijemnim ispitima također ne razmišlja, kaže ravnateljica Biljana Balenović.

– Mi za sada isto nemamo potrebe za takvom vrstom ispita, no ove godine smo razmišljali što ćemo ako nam se dogodi prijava više učenika s istim brojem bodova. Iako se za sada to nije dogodilo, možda u budućnosti krenemo razmišljati o tome s obzirom na veliku navalu na našu školu i zbog hiperprodukcije odlikaša – kaže Balenović.

Opcija je zato, kaže Balenović, otvorena.

Biljana Balenović

– Ove godine se nećemo upustiti u prijemne, no nisam sigurna da nećemo u budućnosti – poručuje.

Nakon što smo vidjeli mišljenja ravnatelja nekih srednjih škola, provjerili smo kako razmišljaju oni kojih se moguća promjena pravila zapravo najviše tiče – učenika naravno.

Učenica Dorja ide u osmi razred što znači da je pred njom izazovno razdoblje, a želja joj je upisati upravo školu na koju je navala najveća.

– Smatram da su prijemni ispiti za srednje škole potrebni s obzirom na to da ocjene nisu jedini pokazatelj znanja. Mnogi učenici imaju ocjene koje nisu zaslužili. Stoga su prijemni ispiti genijalan način za pravu provjeru znanja. To bi pomoglo nastavnicima i ravnateljima škola da odaberu pravu djecu za svoju školu, a i djeca ne bi upisala nešto što ih ne zanima. Također, mislim da će to dodatno otežati upise – kaže Dorja. 

Svu sreću želimo Dorji i svim osnovnoškolcima pred kojima je doista stresno, ali vrijedno životno razdoblje, s prijemnim ispitima ili bez. 

 


PODIJELI S PRIJATELJIMA!