Srednjoškolci doskočili novonormalnom: samotestiranje na povjerenje, svi smo negativni

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

BJELOVAR – Kako se stalno prilagođavati novim pravilima ponašanja u pandemiji jako dobro su naučili učenici. Od ovog tjedna se nastava, može se reći, održava po staronormalnim i novonormalnim pravilima. Naime, učenici više ne moraju nositi maske u samim učionicama na nastavi, ali moraju na hodnicima. Na prvu možda pomalo zbunjujuće, ali u ovih nekoliko dana su se navikli.

-Sada ulazim u školu i moram imati masku, a kada uđem u učionicu više ne moram. Ne predstavlja mi problem ni što sam prije morao nositi masku, ali sada je ipak malo lakše disati – kaže Dejan Tomić.

Dejan Tomić

Ne nose se sada ni na hodnicima, kažu kroz smijeh neki učenici i priznaju da im je to što u učionicama sada nakon dužeg vremena mogu biti bez maski olakšanje. One su im, kažu, otežavale nastavu.

-Ne može se s maskom lijepo pričati. Sada je puno bolje jer je jako teško slušati u razredu s maskom i koncentrirati se na nastavu kada većinom nismo jedni druge dobro razumjeli – opisuju svoje iskustvo nošenja maski u razredu Tomislav Rubinić i Anita Prenkaj.

Anita Prenkaj i Tomislav Rubinić

Maske im ne nedostaju, a neće im nedostajati ni testovi. Dio školske rutine već je postalo samotestiranje. Iako, kažu nam srednjoškolci, ne gleda se to baš toliko striktno – ‘samo kažemo da smo se testirali i je li test pozitivan ili negativan’, pričaju nam srednjoškolci. Ključno je dakle povjerenje na osnovu kojeg kada se netko od učenika zarazi njegovi razredni kolege koji su odradili samotestiranje više ne moraju ići u samoizolaciju i na online nastavu. Iako su generacija interneta i društvenih mreža, srednjoškolci priznaju da je učiti ipak lakše na tradicionalan način.

Karlo Kudrnovski (desno)

-Lakše nam je shvatiti gradivo u školi nego na online nastavi. Bolje nam je objašnjeno – priznaje Karlo Kudrnovski.

Stoga iako samotestiranje nije nešto čime su oduševljeni nije im ni prevelika gnjavaža.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!