Županija plaća opremu škola, dožupan izabere tvrtku šogora, škole izaberu baš tu tvrtku i sve po zakonu!?

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

S govornice Županijske skupštine na prošloj su sjednici čazmanski gradonačelnik Dinko Pirak i župan Marko Marušić pozvali “institucije da rade svoj posao”.

Naime, točka prenošenja osnivačkih prava sa županije na gradove bila je povod da se čelnici sjete sjajnih financijskih poslova najbližih suradnika bivšeg župana Damira Bajsa koji su bili zaduženi za opremanje škola. O tome je naš portal pisao u više navrata, a javnim objavljivanjem svih plaćanja županije u protekle četiri godine, za sumnje smo dobili i potvrdu.

Zanimljivo da nikoga iz “tijela gonjenja” nisu zainteresirali podaci koje smo prezentirali. Još je zanimljivije da zbog ukupno manjeg iznosa od poslova s opremanjem škole uhićuju ministre na položaju. Bajsova ekipa kao da ima neugroziv imunitet.

A što se dogodilo i što bi trebalo istražiti?

Podsjetimo, tijekom proteke četiri godine velik broj škola na području BBŽ energetski je obnovljen, za što su se same škole ‘debelo’ zadužile. Nakon završetka energetske obnova, kretalo bi se u opremanje zgrada namještajem, što se plaćalo iz županijskog proračuna. Glavna osoba za dogovaranje tih poslova bio je dožupan Neven Alić koji je, prema svjedočenju ravnatelja škola, inzistirao da se na javnim pozivima izabere čazmanska tvrtka Interprodizajn, u vlasništvu njegova šogora Željka Horvatinovića. Kako zbog mogućeg sukoba interesa, odnosno rodbinske povezanosti Alića i Horvatinovića, Županija nije mogla direktno sklapati poslove s Interprodizajnom, poslovi su se dogovarali preko škola. Drugim riječima, Alić bi dogovorio posao za svog šogora, Županija bi uplatila novac školama, a škole ga proslijedile na račun Interprodizajna.

Prema podacima koje su nam ustupili ravnatelji osnovnih i srednjih škola kojima je osnivač Županija, u osam godina tvrtci Alićevog Šogora isplaćeno je više od dva milijuna kuna.

Svojedobno smo kontaktirali Željka Horvatinovića koji nam je potvrdio kako je na taj način poslovao sa školama, no u tome nije vidio ništa sporno, dok je Neven Alić odbio komentirati slučaj.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!