Uz kosti, keramiku, sjemenke i druga čuda, na Starom gradu pronađen i slavonski banovac

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Prigodom obilježavanja Dana grada Pakraca Muzej grada Pakraca je 17. ožujka u vijećnici kompleksa Janković organizirao predavanje o rezultatima arheoloških istraživanja Starog grada u 2021. godini. Predavanje o lokalitetu nekadašnjeg srednjovjekovnog starog grada održala je arheologinja i voditeljica istraživanja Tea Lokner. Tom je prilikom prezentirala sve ono što je istraženo i pronađeno tijekom proteklih ljetnih mjeseca, ali i dijela jeseni.

Spominjući početak arheoloških istraživanja, Tea Lokner je istaknula kako su tijekom 2015. i 2016. vršena georadarska istraživanja, dok su 2017. godine započela konkretna arheološka istraživanja koja su se nastavila i idućih godina uz potporu Ministarstva kulture i Grada Pakrac.

Kroz predavanje koje je trajalo otprilike sat vremena, zainteresirana je javnost mogla čuti kako je tijekom protekle godine u istraživanjima tijekom 76 radnih dana sudjelovalo 16 osoba, od djelatnika Muzeja, do učenika srednje škole. Oni su tijekom istraživanja otkrili raznovrsne uzorke keramike, metala i stakla, ali i sjemenki ugljena i drva. Otkriveno je i 20 grobova s ostacima ljudskih kostiju, a posebno je zanimljivo kako je u jednom od grobova pronađen i primjerak slavonskog banovca, novca koji se u XIII. stoljeću kovao upravo u Pakracu.

Predavanju je prisustvovala i pakračka gradonačelnica Anamarija Blažević koja je iskazala podršku ovom projektu, a izrazila je i zadovoljstvo dosadašnjim rezultatima istaknuvši kako se radi o jedinstvenoj arheološkoj lokaciji koja ima i turistički potencijal.

 

 


PODIJELI S PRIJATELJIMA!