Institucije na zadatku, policija opet ‘češlja’ opremanje županijskih škola

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Kako neslužbeno doznajemo iz policije, u tijeku je drugo ‘češljanje’ poslova opremanja županijskih škola namještajem. Naš izvor nam otkriva kako je policija krenula u akciju još tijekom predizborne kampanje prošle godine temeljem naloga Državnog odvjetništva kojem su prijavljene sumnje u moguće malverzacije. Prvo je izvješće dostavljeno Odvjetništvu, a sada se radi o novim saznanjima čime će prvo izvješće biti dopunjeno.

Podsjetimo, riječ je o temi o kojoj smo u više navrata izvještavali na našem portalu. Škole su se namještajem opremale po završetku energetske obnove. Kako za taj dio sredstva nisu bila osigurana preko Fonda za zaštitu okoliša, koji je financirao velik dio energetske obnove, sredstva za namještaj osiguravala je Bjelovarsko-bilogorska županija, najčešće oko 200 tisuća kuna po školi. Namještaj se u više navrata naručivao od tvrtke Interprodizajn, u vlasništvu Željka Horvatinovića, šogora bivšeg dožupana Nevena Alića. Kako zbog sukoba interesa Županija nije smjela direktno surađivati s tvrtkom u vlasništvu osobe rodbinski povezane s dužnosnikom, novac je Županija uplaćivala školama, a one su temeljem javnog poziva birale dobavljača namještaja i transferirale mu sredstva. Kako su nam posvjedočili ravnatelji nekih škola, dožupan Alić im je sugerirao da izaberu upravo tvrtku njegova šogora. Temeljem podataka koje su nam ustupile same škole, u posljednjih devet godina od tvrtke Interprodizajn kupljeno je namještaja u vrijednosti većoj od dva milijuna kuna.

Na moguće malverzacije oko opremanja škola podsjetili su na prošloj sjednici Županijske skupštine župan Marko Marušić i čazmanski gradonačelnik Dinko Pirak koji su pozvali institucije da istraže spomenuti slučaj. No, kako doznajemo, policija se tog zadatka prihvatila i prije apela sa županijske govornice.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!