Narančasti, ljubičasti, bijeli, slatki, kiseli… Otkrivamo zašto se batat tako čudesno udomaćio u našim krajevima!

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

BJELOVAR/ROVIŠĆE – Jasnu Pranić dobro znaju svi koji odlaze na bjelovarsku tržnicu jer ondje godinama prodaje svoje brižno uzgojeno povrće. Prije oko pet godina ponudu je obogatila batatom i to, kaže, iz čiste znatiželje, svidio joj se okus, pa ga je odlučila i uzgajati. Krenula je od presadnica, završila s plodom i malo po malo od sto komada došla do 200 tisuća komada i na impresivnih 12 sorti batata u svim bojama.

-Ima i žutih koji su kiseli, a ne slatkasti. Ima i sorti od kojih se može raditi smoothie jer se može jesti sirov, a ima sorti batata koje uopće nisu slatke – opisuje svoje carstvo batata Pranić.

Foto: OPG Pranić

Od 12 sorti Pranići prodaju četiri najtraženije pri čemu dominira najpoznatiji batat, onaj narančasti, a ostale imaju kako bi sačuvali sortu. Narančasti batat dominira i na otprilike jednom hektaru gospodarstva Ivana Kovačevića iz Rovišća koji je se uzgojem te sve popularnije kulture krenuo prije otprilike sedam godina i nije požalio. Prije dvije godine je počeo sam uzgajati i presadnice i to u prvom redu zbog isplativosti.

-Kod ulaganja u batat 70 posto odnose flanci. To nam je najveći trošak i zbog toga smo odlučili uzgajati i flance sami – kaže Kovačević.

Presadnice su najveći trošak ako ih se kupuje, ali i najzahtjevniji dio uzgoja osjetljiv na temperaturu. No, kada se one savladaju dalje je unatoč puno rada rukama lako. Ove podneblje batatu odgovara.

-Treba birati sunčanije strane jer voli sunce, a što se tiče neprijatelja nismo primijetili da mu išta smeta. Nema bolesti, a ni štetnika, nema barem kod nas prirodnih neprijatelja – navodi Kovačević.

Nisu svi te sreće jer batat napadaju i jedu žičnjak i voluharice kojima je batat prava delikatesa, a borba protiv voluharica je epska.

-Svakako se borimo protiv voluharica, svakako. I mačkama i hodanjem po batatu svaki dan i košnjom i lupanjem po zemlji. Što nam god padne na pamet – smije se Pranić.

U tom boju ona i dobiva, pa batat iznosi na štand. Kovačević ga također prodaje na malo, a prodaja varira od godine do godine i od razdoblja godine, ali interesa ima i batat je namirnica koju se rado uvrštava na jelovnik.

Foto: Pexels/Mark Stebnicki


PODIJELI S PRIJATELJIMA!