Neka oboljele žene od karcinoma budu jake kao što je nježni narcis jači od snijega

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

BJELOVAR – Prve subote proljeća tradicionalno se na gradskim trgovima obilježava humanitarna akcija Dan narcisa s ciljem podizanja svijesti o važnosti ranog otkrivanja raka dojke, zloćudne bolesti od koje su u 2020. godini u Hrvatskoj umrle 722 žene. Tradiciji se i ove godine pridružio Bjelovar dobrovoljnom akcijom koju organizira Liga protiv raka Bjelovarsko-bilogorske županije uz potporu Udruge žena oboljelih od karcinoma dojke i Kluba laringektomiranih osoba Bjelovar. Akcija je danas na bjelovarskoj tržnici počela u devet sati, a štand se lako može pronaći jer ju krase žuti narcisi kao simbol liječenja ove teške bolesti. Ipak je to nježan cvijet jači i od snijega.

– Dvije godine nakon pandemije, zajedničkim smo snagama organizirali Dan narcisa. Cilj naše akcije je senzibilizacija javnosti oko ovog velikog zdravstvenog problema – kaže Želimir Bertić, predsjednik Lige protiv raka dodajući da u Hrvatskoj godišnje obolijeva oko 2800 žena, a umire oko 700. Važno je istaknuti da unazad četiri do pet godina brojka umrlih žena smanjila jer prije pet godina broj umrlih žena dolazio je do 1500. U Bjelovarsko-bilogorskoj županiji godišnje obolijeva oko 70 žena, a umire oko 20 žena, navodi.

Želimir Bertić


Smanjenje smrtnih slučajeva zasigurno je i rano otkrivanje raka dojke jer se sve više žena svjesno odaziva mamografskim pregledima.


– Nacionalni problem traje već oko 20 godina. Bilo je vrijeme da se pokažu pozitivniji rezultati – dodaje.

Pandemija je i u ovom slučaju negativno utjecala na preglede jer odgađanja je bilo, osobito u prvoj godini.

– Bilo je problema u prvoj godini jer dosta je žena odgađalo termin za sljedeći ciklus. Tu smo malo morali stati, dva do tri mjeseca smo stajali. No, sada imamo veliku gužvu i čak nemamo dovoljno termina – zaključuje Bertić.

Dubravka Jurić-Barišić


Dubravka Jurić-Barišić ispričala je svoje životno iskustvo


– 2013. godine oboljela sam od karcinoma dojke. Nakon pronalaska kvržice na dojci, krenula je moja cjelokupna borba i liječenje, s time da na početku nisam znala ništa. Liječila sam se na Rebru u Zagrebu, bila je kemoterapija i zračenje pa operativni zahvat i na kraju zahtjevno liječenje koje je u mom slučaju bilo dosta i kritično. Nakon toga pronašla sam Udrugu Biser – udrugu žena liječenih od karcinoma dojke gdje sam na sastanka vidjela grupu žena koje su sve prošle kao i ja. To mi je bio najveći poticaj. Ima od toga deseta godina, normalno živim i radim – kaže Jurić-Barišić.

Nažalost, priznaje Jurić-Barišić, Udruga Biser ima slab odaziv zbog kojeg apelira i na liječnike da svoje pacijentice podsjećaju da takve udruge postoje.

Sav prikupljen novac s današnje hvalevrijedne akcije odlazi Općoj bolnici Bjelovar za kupnju reagensa za tumorske biljege za dojku. 


PODIJELI S PRIJATELJIMA!