Jačanje gospodarske suradnje Češke i Bjelovarsko-bilogorske županije želimo započeti partnerstvom na Jesenskom sajmu!

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

23. proljetni međunarodni bjelovarski sajam u Gudovcu obišao je i češki veleposlanik u Hrvatskoj Milan Hovorka koji je s bjelovarsko-bilogorskim županom Makom Marušićem i predsjednikom Županijske komore Jakovom Ćorićem razgovarao o snažnijem gospodarskom povezivanju između Češke i Bjelovarsko-bilogorske županije. Da mjesta za poboljšanje suradnje itekako ima, potvrđuju i aktualne brojke o trgovinskoj razmjeni. Naime, prema podacima iz 2019. godine češki udio u ukupnom izvozu Bjelovarsko-bilogorske županije iznosio je 1,7 posto, dok je uvoz bio 1,8 posto. I češki veleposlanik i čelni ljudi iz županije odlučni su da se to u skoroj budućnosti promjeni.

-Prije nekoliko tjedana smo održali prvi radni sastanak, a na sajmu u Gudovcu smo detaljnije razgovarali oko mogućnosti da Češka bude zemlja partner na Jesenskom međunarodnom bjelovarskom sajmu. Želimo poboljšati robno trgovinske odnosa između BBŽ i Republike Češke koji su do sada bili na simboličnoj razini. Drago mi je što mogu istaknuti kako je sastanak bio dobar i konstruktivan – otkrio nam je župan Marko Marušić, dodajući kako je rat u Ukrajini ograničio tržište u Rusiji i u Ukrajini pa je i tu prepoznat prostor za učvršćivanje trgovinskih veza između Hrvatske i Češke. Na sastanku u Gudovcu za svibanj je dogovorena video konferenciju ovdašnjih i čeških poduzetnika kojima bi buduća suradnja trebala biti još detaljnije definirana.

Zadovoljstvo razgovorima u budućoj suradnji nije krio niti češki veleposlanik u Milan Hovorka koji je u posljednja tri mjeseca, otkako je preuzeo tu dužnost, već nekoliko puta posjetio Bjelovarsko-bilogorsku županiju.

-Vidio sam na sajmu u Gudovcu tvrtke iz Slovenije, Slovačke, Austrije, Srbije, no žao mi je što nisam vidio tvrtke iz Republike Češke. Česi i Hrvati imaju odličan odnos, mi smo prijateljske zemlje. Imamo velike investitore koji su zainteresirani za Hrvatsku. Htjeli bismo pojačati gospodarske odnose i volio bih da Češka Republika bude zemlja partner na idućem sajmu – kazao je veleposlanik Hovorka, dodajući kako očekuje da na iduću sajamsku manifestaciju u Gudovac s njim dođe deset do 15 čeških tvrtki, kao i drugi predstavnici Čeha s kulturnog i drugih područja. Kad je riječ o gospodarskom povezivanju, mogućnosti su ogromne, smatra Hovorka.

-Razgovarali smo o poljoprivredi, ali i drugim područjima. U Bjelovaru su odlične IT tvrtke, znam da grad ima velike planove za geotermalne izvore, izgradnju velikih toplica i proizvodnju gerotermalne energije, što znači da ovamo mogu dolaziti velike tvrtke. Potencijal je velik, i župan i ja, i svi ostali, spremni smo raditi da se taj potencijal pretvori u prave, konkretne prilike za naše poduzetnike – kaže Hovorka.

Takav entuzijazam veseli i prvog čovjeka županijske Gospodarske komore Jakova Ćorića. Kazao je kako su Hrvatska i Češka kroz povijest odlično surađivale na više područja, uključujući i gospodarstvo, no ta je suradnja nekako utihnula posljednjih tridesetak godina.

-Tu su se odnosi ponešto promijenili, tražili smo vlastite izlaze na svjetska tržišta, makar smo nekad bili više upućeni jedni na druge. Primjerice, češki traktor Zetor je nekad bio broj jedan na ovim prostorima, kao i neki drugi proizvodi, dok su u Češku odlazili naši brojni prehrambeni proizvodi. Danas su brojke daleko niže nego što bi trebalo i što bi bilo poželjno. Trenutno se iz naše županije u Češku izvozi roba i usluga u vrijednosti od 16 milijuna, dok uvoz iz Češke iznosi oko 34 milijuna kuna – kaže Ćorić, dodajući kako je vrijeme da se to promijeni.

-Naša županija mora iskoristiti prednosti koje imamo. Ovdje imamo kvalitetnu češku nacionalnu manjinu koja će biti most da se odradi puno više, da ostvarimo dosadašnje odnose drugačije i da češke tvrtke kod nas nađu sebe. Prostora itekako ima, u gospodarskim zonama, kroz tzv. joint venture i greenfield investicije, u različitim područjima – zaključio je Jakov Ćorić.

 


PODIJELI S PRIJATELJIMA!