Kako stojimo ove godine po broju rođenih? Gdje se, uz Bjelovar, rodilo najviše beba?

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

BJELOVAR – Nedavno objavljena statistika Ministarstva pravosuđa i uprave nije objavila bajne rezultate broja rođene djece prošle godine u Hrvatskoj. Od 1. siječnja do 31. prosinca 2021. godine u Hrvatskoj su rođene 36 934 bebe, 19 185 muškog spola, a 17 749 ženskog.

Statistika je otkrila i podatke za Bjelovarsko-bilogorsku županiju koji pokazuju da je u 2021. godini rođeno 565 beba.

Kako vrijeme brzo leti, uskoro ćemo zakoračiti u peti mjesec ove godine pa onda i u samu polovicu godine. Odlučili smo zato provjeriti radimo li uopće na popravljanju loše demografske slike? Zadnji podaci o broju stanovnika nisu obećavajući pa ne bi bilo loše da se to promijeni.

Odgovor o broju rođenih u 2022. do 20. travnja pripremio nam je Upravni odjel za poslove državne uprave.

Ukupno je izvršeno 236 upisa prema Zakonu o državnim maticama, od čega:

– MU Bjelovar 182 upisa,

– MU Daruvar 20 upisa,

– MU Čazma 2 upisa,

– MU Grubišno Polje 5 upisa,

– MU Garešnica 6 upisa,

– MU Rovišće 8 upisa,

– MU Veliko Trojstvo 2 upisa,

– MU Nova Rača 4 upisa,

– MU Đulovac 3 upisa,

– MU Veliki Grđevac 2 upisa i

– MU Ivanska 2 upisa.

Napominjemo da su navedeni podaci jedini egzaktni podaci koje je Bjelovarsko-bilogorska županija u mogućnosti dati, odnosno čije joj davanje omogućuje elektronički sustav državnih matica kao dio državne informacijske infrastrukture kojom u tom dijelu upravlja i čiji je vlasnik Ministarstvo uprave i pravosuđa Republike Hrvatske, a koju u njegovo ime održava Agencija za podršku informacijskim sustavima i informacijskim tehnologijama d.o.o.

Posebno je važno napomenuti da se evidentiranje činjenica u matici rođenih ne iscrpljuje u evidentiranju činjenice rođenja, već postoje i brojne druge, pravno raznorodne činjenice koje su službene osobe zakonski obvezne evidentirati po saznanju za njih. Dakle, podaci se ne tiču isključivo činjenica rođenja koje su se dogodile na području Bjelovarsko-bilogorske županije, već obuhvaćaju i druge pravno značajne činjenice.

– Situacija je takva kakva je. Iseljavanja postoje, djeca koja su se trebala roditi u županiji sada se rađaju u Njemačkoj, Austriji, Irskoj. Mi tu ništa ne možemo, ne možemo povećati proizvodnju, no uvijek postoji nada da će biti bolje – rekao je Tibor Toth, voditelj odjela ginekologije u OB Bjelovar komentirajući prošlogodišnje brojke rođene djece.

Nada da će biti bolje sigurno je i bolja epidemiološka situacija koja je poboljšala i vratila na staro uvjete rodiljama u bolnici.

– Puno je lakša sama komunikacija s rodiljama i njihovim partnerima, neusporedivo je. Naravno, određene epidemiološke mjere još postoje pa se moramo paziti i kontrolirati ulaze na odjele. Dobre su vijesti da ne možemo reći da smo u zadnje vrijeme imali povećanu incidenciju rodilja s covidom – zaključuje Toth. 

 


PODIJELI S PRIJATELJIMA!