Ovo je financijska apokalipsa, Županija je u tehničkom bankrotu zbog bivše vlasti!

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

-Županija je u tehničkom bankrotu, nešto se pod hitno mora poduzeti – zavapili su s današnje konferencije za medije HSLS-ovi vijećnici u Županijskoj skupštini. Pressicu su zazvali jer bi se na novoj sjednici Skupštine, koja je zakazana za petak, trebala naći Odluka o produljenju ugovora o cashpoolu proračunskim korisnicima do odobrenja i sklapanja kratkoročnog zaduživanja radi namirenja istog tog cashpoola. Taj dug, koji je stvorilo više županijskih škola, Dom za starije i nemoćne, Zavod za javno zdravstvo i Dom zdravlja iznosi 18 milijuna kuna.

-Prema vidljivim podacima, županija se nalazi u tehničkom bankrotu. Mi kroz svoje djelovanje dajemo punu podršku Marku Marušiću i u stalnom smo kontaktu s njim u nastojanju da do Županijske skupštine iznađemo rješenje problema u kojem se Županija našla, ne našim djelovanjem. Tek sad, nakon godinu dana, vidimo što smo naslijedili od, zna se koga – rekao je HSLS-ov vijećnik Slavko Došen.

Cashpool je tek vrh ledene sante, rekla je predsjednica Županijske skupštine Ivana Jurković Piščević.

-Potpuno pojednostavljeno, ovo je financijska apokalipsa. Županija ima nedospjele obveze u iznosu od 103 milijuna kuna, manjak prihoda od 230 milijuna kuna, s dodatnim zaduženjima dolazimo do ogromnih brojki za koje ne znamo kako će se sanirati – kazala je Jurković Piščević, dodajući kako ukupna kreditna zaduženja Županije iznose između 500 i 600 milijuna kuna, a zaduženost Županije premašila je 40 posto izvornih prihoda, iako prema zakonu ne bi trebala biti veća od 20 posto.

Novo kreditno zaduženje planirano za petak, dodala je, protivno je Zakonu o proračunu, članku 119., prema kojem Županija ne može kratkoročne kredite zatvarati kratkoročnim kreditima.

-Uvidom u svu dokumentaciju utvrdili smo da se to radi od 2019. – istaknula je Jurković Piščević. S obzirom da je riječ o protuzakonitoj praksi, HSLS-ovci rade na tome da s koalicijskim partnerima pronađu drugačije rješenje za spomenuti dug.

-Sporna dugovanja u sklopu cashopoola u iznosu od 18 milijuna kuna na naplatu stižu 30. travnja, a ako se do tada ne podmire, sve ide u blokadu – upozorava Jurković Piščević.

Na novinarsko pitanje kako je moguće da je koalicijskim partnerima trebalo godinu dana da postanu svjesni ozbiljnosti situacije, Jurković Piščević pojašnjava kako se cjelokupna slika dobila tek nakon što su početkom godine dovršena financijska izvješća svih županijskih ustanova i tvrtki za prošlu godinu, kao i ono za samu Županiju.

-Mi smo već prošle godine upozoravali na loša financijska izvješća za prethodne godine, da nešto ne štima, no tek sad smo, nakon uvida u izvješća za prošlu godinu, uvidjeli koliko je ozbiljna situacija – zaključuje Jurković Piščević

Kako doznajemo, sutra bi konferenciju na medije na tu temu trebao održati župan Marko Marušić, kada će se znati je li na pomolu rješenje za financijsku krizu.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!