Na sastanku župana s pčelarima dogovorene dvije mjere pomoći

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

BJELOVAR – Nakon zajedničkog sastanka sa proizvođačima svinja, mljekarima, voćarima i povrćarima, danas je župan Marko Marušić primio i pčelare s područja Bjelovarsko-bilogorske županije kako bi dogovorili potpore u sektoru pčelarstva u ovoj godini.

– Mi nastavljamo sa sastancima u svrhu kreiranja najboljih mogućih mjera koje namjeravamo raspisati krajem lipnja ove godine. Ono što smo mi cijelo vrijeme zagovarali je da želimo dobiti najbolje informacije s terena kako bismo ova naša novčana sredstva mogli ciljano gađati i da nađu pravog korisnika. Ne želimo raspisivati mjere tek tako da se raspišu, već želimo ova naša ograničena sredstva iskoristiti na najbolji mogući način – poručio je. Na današnjem su sastanku dogovorene dvije mjere koje će najviše pomoći pčelarima.

– Prva mjera je izgradnja, dogradnja i opremanje prostorija za vrcanje i prostorija za skladištenje meda, a druga je sufinanciranje pogača za prihranu pčela. Oko te dvije mjere smo se svi složili, one će se uputiti Ministarstvu poljoprivrede na suglasnost – naglasio je Marušić. Nada se da će ih ministarstvo prihvatiti te da će Županija raspisati javni poziv za dodjelu potpora krajem lipnja, nakon iduće Županijske skupštine. Kroz javni poziv bit će prihvatljivi troškovi s 1.1.2022. godine kako nitko ne bi bio oštećen.

Goran Pranjić, predsjednik Pčelarskog saveza Bjelovarsko-bilogorske županije istaknuo je kako je sastanak organiziran na zajedničku inicijativu te da je bio vrlo konstruktivan.

– Nama pčelarima ove će mjere puno značiti jer prije svega se radi o podizanju standarda  kod prodaje pčelinjih proizvoda na kućnom pragu, kao i kod prihrane pčela. Svjedoci smo da su posljednje tri godine jako loše u sektoru pčelarstva. U našem savezu djeluje šest pčelarskih udruga u pet županijskih gradova s oko 27 tisuća košnica i oko 450 pčelara – naveo je. Kako je nedavno došlo do pomora pčela u Međimurju i Slavoniji, novinare je zanimalo je li bilo sličnih problema i u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji.

– Što se tiče našeg područja, možemo se pohvaliti da su stvarno naši poljoprivredni proizvođači se pridržavali agrotehničkih mjera i nismo imali dojava o trovanju pčela – tvrdi. Pred pčelarima je glavna paša, a kakva će biti još je neizvjesno.

– Glavna naša paša je pred nama, bagremova paša nama pčelarima sačinjava 80 posto naše proizvodnje, a svega ovog ostalog koliko bude. Strah nas je prognozirati kakvo će vrijeme biti, zasad sve ide svojim tijekom, proljetni razvoj je dobar, mraza nije bilo, temperature idu prema gore, do naše glavne paše ostalo je još desetak dana i nadamo se da ćemo konačno nakon tri loše godine imati jednu uspješnu i medonosnu pčelarsku sezonu – zaključuje Pranjić.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!