Ministarstvo ima detalje poziva ‘teškog’ 2,2 milijarde iz kojih se trebaju financirati Terme. Što očekivati?

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Kroz dva tjedna trebali bi biti poznati svi uvjeti i kriteriji prijave turističkih projekata na Nacionalni plan oporavka i otpornosti, rečeno je na nedavnom okruglom stolu koji je u Opatiji organizirala Udruga hrvatskih putničkih agencija. Naime, Ministarstvo turizma uskoro bi u javno savjetovanje trebalo uputiti dva prijedloga poziva u vrijednosti od 2,2 milijarde kuna.

Ova je vijest posebno važna za Bjelovar, s obzirom da bi se iz spomenutog izvora trebale financirati Terme Bjelovar u Velikom Korenovu, projekt ‘težak’ 250 milijuna kuna. Nakon objave spomenutih poziva trebalo bi biti jasnije u kojem omjeru bi se bjelovarske toplice mogle financirati europskim novcem, a prema nekim ranijim procjenama, taj udio mogao bi iznositi oko 50 posto.

Od projekata koji će se prijavljivati na natječaj očekuje se da su pripremljeni u skladu sa ‘zelenom i digitalnom agendom’, a bjelovarske terme zadovoljavaju te uvjete. U Gradu Bjelovaru se nadaju kako će prednost prilikom odabira imati projekti koji su u visokoj fazi gotovosti, što također ide u prilog Bjelovaru, s obzirom da je za toplice već ishođena građevinska dozvola.

U Ministarstvu kažu kako priprema javnih poziva za 2,2 milijarde težak fond nije bila jednostavna.

– Ovo je bio vrlo kompliciran proces, ali vjerujem da smo ga dobro odradili. Svi detalji uvjeta prijave bit će poznati kroz dva tjedna – kazala je državna tajnica Sandra Herman, najavivši da će pozivi nakon javnog savjetovanja i primjedbi dionika biti upućeni u proceduru EU Komisiji, a službeni poziv konačno objavljen u drugoj polovici ove godine.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!