Peradarske farme počele stavljati ključ u bravu, kakva je situacija u Gali?

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

BJELOVAR – Jedan od rijetkih sektora u kojem smo samodostatni je proizvodnja jaja. Međutim i peradari i proizvođači jaja se sve teže nose s dugotrajnom krizom. RTL tako donosi da je stanje postalo neodrživo za dvije do tri farme koje su stavile ključ u bravu i s čijim se zatvaranjem gasi pet posto domaće proizvodnje. Covid restrikcije su s poremećajem na tržištu zadale prvi udarac, a potom je problem dodatno produbio drastičan rast troškova, prvo žitarica, a onda i energenata. Do rasta cijena žitarica je došlo zbog klimatskih promjena i povećane potražnje na kineskom tržištu, a taj je skok teško pratiti. Najbolje to dočarava primjer kukuruza.

-Mi smo primjerice u Hrvatskoj u kolovozu 2019./2020. kupili, osušili i uskladištili po 84 lipe odnosno po 11 eurocenti, a prošle godine smo kilogram standard sušenog kukuruza uskladištili po 23 eurocenta, odnosno 1,70 kunu i više, da bi već ovog proljeća kilogram kukuruza dosegnuo 2,40 i 2,50 kune – navodi Jakov Ćorić iz bjelovarske Gale.

U nebo je otišla i cijena hrane za nesilice dok istovremeno taj rast ulaznih troškova ne prati rast otkupne cijene jaja. U Hrvatskoj je cijena sto kilograma jaja ionako među nižima u EU, a ima i jedan od najmanjih porasta. Rast otkupne cijene je bio simboličan, od lanjske 62 lipe došli su do 84 lipe, a s takvim trendom se može očekivati daljnje smanjenje proizvodnje.

-Proizvodnja se dobrim dijelom smanjuje, ta proizvodnja koja je ovih tridesetak godina za vrijeme rata i poraća bila samodostatna sada ima trend pada. To je moja procjena – pesimističan je Ćorić.

S obzirom na ratno stanje u žitnici Europe pitanje je što nosi jesen.

-Mi imamo sirovine do desetog, jedanaestog mjeseca, čekamo berbu kukuruza i vidjet ćemo kakve će to biti cijene – kaže Ćorić.

Istovremeno dok troškovi nesmiljeno rastu na dnevnoj razini, a otkupna cijena to ne prati, ni država nije značajnije pomogla. Isplaćene covid potpore su bile gotovo pa na simboličnoj razini. Ćorić je primjerice samo na kukuruzu izgubio 500 tisuća eura, a isplaćeno mu je 110 tisuća eura covid potpore i to za prošlu godinu dok ove godine nisu dobili ništa, a onda ne treba čuditi da neki stavljaju ključ u bravu.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!