[FOTO] Učenici iz Ivanske organizirali jedinstvenu akciju i poručili – u obitelji nema mjesta nasilju!

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Učenici OŠ Ivanska ovog su petka organizirali jedinstvenu šetnju kroz svoju općinu kojom su željeli osvijestiti problem nasilja u obitelji. Detaljno izvješće o projektu koji je svoj vrhunac doživio jučer pripremila je nastavnica Tanja Nađ. Prenosimo ga u nastavku.

Humanitarna šetnja Sigurna kuća OŠ Ivanska za pomoć žrtvama obiteljskog nasilja održana je 13.5.2022. godine.

U svim odgojno-obrazovnim ustanovama provode se školski preventivni programi i dio su godišnjih planova i programa rada škola. Preventivni projekt Pričama pomažemo djeci školske knjižnice Osnovne škole Ivanska jedan je od financiranih projekata Ministarstva znanosti i obrazovanja u šk. g. 2021./2022. Voditeljice projekta su defektologinja Dijana Krajcar Magdić i knjižničarka Tanja Nađ.

U svrhu poticanja boljeg povezivanja sa zajednicom, njegovanja solidarnosti i humanosti, učenike se tijekom projekta educiralo  o važnosti empatije, suradnje i tolerancije. Upoznati su s pojmom volontiranja, sa zakonskim odrednicama i dobrobitima volontiranja kao i o mogućnostima uključivanja u školske volonterske aktivnosti. Kako bi im se osvijestilo da uključivanje u volonterske aktivnosti utječe na psihološku dobrobit pojedinca koji u njima sudjeluje, čitali smo razne volonterske priče i gledali videouratke s primjerima dobre prakse. Učenike se poticalo na sudjelovanje u humanitarnim i dobrotvornim akcijama u školi.

Tako su učenici 7.b razreda, potaknuti pričom o Sigurnoj kući, odlučili organizirati humanitarnu šetnju i prikupljenim novčanim prilozima pomoći svim žrtvama nasilja u obitelji, prvenstveno ženama i djeci.

Tijekom godine s učenicima obilježavamo razne prigodne datume. S obzirom da se bliži obilježavanje Međunarodnog dana obitelji, učenici su dobili ideju da povežu humanitarne aktivnosti s udrugama koje pomažu potrebitima. U medijima često slušaju o nasilju u obitelji pa su potaknuti tim društvenim problemom istražili udruge i zadruge u lokalnoj zajednici. Svoju ideju podijelili su sa Socijalnom zadrugom Pružimo ruke iz Bjelovara i oni su se odazvali na poziv te podržali njihovu ideju. Osigurali su učenicima, učiteljima, stručnim suradnicama, odgojiteljicama u vrtiću te građanima edukaciju pod nazivom Kako prepoznati obiteljsko nasilje. Edukacija je održana u Društvenom domu u Paljevinama u suradnji s Udrugom žena Paljevine.

Učenici su pripremili promotivni štand i postavili ga ispred škole, izradili logo humanitarne akcije, ulaznice za šetnju, naljepnice za majice za sve sudionike te letke pod krilaticom Nije svaka kuća dom. Svoju akciju promovirali su i putem medija. U humanitarnoj šetnji sudjelovali su svi učenici OŠ Ivanska, učitelji i ostali djelatnici, polaznici Dječjeg vrtića Ivančica sa odgojiteljicama, Udruge žena iz Paljevina i Samarice te građani. Ukupno je prodano 205 ulaznica i prikupljen je značajan novčani iznos. U šetnju je, kao znak podrške, s učenicima išla i predstavnica Socijalne zadruge Pružimo ruke Mihaela Boltižar.

Humanitarnom šetnjom sudionici su poslali snažnu poruku, a to je da nasilju u obitelji nema mjesta. Zahvaljujemo svima koji su se odazvali i podržali akciju naše škole. Također, zahvaljujemo i Čazmatransu koji je prilagodio prijevoz učenika đačkim autobusima kući našoj akciji te vozačima koji su nas strpljivo čekali da se vratimo s duže rute.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!