Marušić naručio procjenu geotermalnih potencijala županije, korak prema energetskoj neovisnosti

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Bog nam je dao prekrasnu zemlju i prirodne resurse koje, nažalost, dosad nismo koristili dovoljno. To želim promijeniti i zato sam naručio procjenu geotermalnog potencijala naše županije, objavio je jutros na svom Facebook profilu Marko Marušić, župan Bjelovarsko-bilogorske županije.

Postoje naznake da imamo razloga biti optimistični. Ako smo već bogati geotermalnim izvorima, zašto ih ne bismo stavili u funkciju razvoja. Rezultati stižu za 40 dana, optimističan je Marušić.

Zagrebačka tvrtka Geoda consulting d.o.o. izradit će za Bjelovarsko-bilogorsku županiju procjenu njezina geotermalnog potencijala. Nakon provedenog postupka javne nabave, ugovor je sa županom Markom Marušićem potpisala direktorica Geode Željka Sladović koja smatra da županija ima potencijal i za direktnu i indirektnu proizvodnju geotermalne energije.

– Direktna proizvodnja je toplinarstvo, a indirektna je proizvodnja struje za što je potrebna gradnja elektrane kao npr. u Cigleni. Postoje naznake da bi južni dio županije bio bolji za toplinarstvo, odnosno za iskorištavanje potencijala za potrebe grijanja lokalne zajednice, eventualno za bazene te za cijeli spektar mogućnosti korištenja geotermalne energije u poljoprivredi, od staklenika do različitih vrsta sušara. Zapravo vi možete poljoprivredu usmjeriti prema resursu koji imate – kazala je direktorica Geode Željka Sladović, a objavila BBŽ.

Optimističan je i župan Marko Marušić.

– Prema svim pokazateljima, naša županija je bogata geotermalnim izvorima, a ja mislim da je trenutak u kojem smo krenuli u to više nego dobar jer su u tijeku izmjene i dopune Prostornog plana Bjelovarsko-bilogorske županije. Mi dugoročno promišljamo o stanju u prostoru i tome kako na najbolji mogući način iskoristiti potencijale i prirodne resurse koje imamo. Želimo privući investitore i omogućiti im ulaganja jer se sve više pokazuje koliko su alternativni izvori energije važni. Ja sam vrlo optimističan, a nadam se da će moj optimizam potvrditi i rezultati analize koju bismo trebali dobiti za 40-tak dana – istaknuo je župan Marušić.

Direktno korištenje geotermalnih izvora u nas je u posljednje vrijeme u porastu. Početna ulaganja su skupa, kaže Sladović, ali kontinuitet, niska cijena, neovisnost o vremenskih utjecajima te korištenje relativno malog prostora za eksploataciju razlozi su koji privlače investitore.

Trenutačno u Hrvatskoj imamo 16 istražnih prostora i 7 eksploatacijskih polja geotermalne energije.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!