Ministarstvo češlja minuse škola i čude se jer ravnateljice još nisu smijenjene

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Županijske financije idući tjedan očekuje novi nadzor. Kako doznajemo, u ponedjeljak u Bjelovar stižu stručnjaci Ministarstva financija koji će analizirati prvenstveno financijske dubioze u sektoru obrazovanja, odnosno ranija zaduživanja škola koja su se pokazala nezakonitima.

Podsjetimo, prošlog mjeseca Županijska skupština dala je županu i pročelnici za financije zeleno svjetlo za kratkoročno zaduženje u visini od 18 milijuna kuna. Takav potez bio je jedino moguće zakonsko rješenje za minus koji je u sustavu cash-poolinga ‘natuklo’ desetak škola i dvije zdravstvene ustanove. Pritom su većinu duga, preko 16 milijuna kuna, akumulirale škole za pokrivanje troškova energetskih obnova koje su, ustanovili su županijski vijećnici, provedene aljkavo. Naime, u sklopu radova obavljali su se i oni koji ne ulaze u energetsku obnovu, odnosno čije troškove Fond za zaštitu okoliša ne priznaje. Plaćale su ih same škole, što ih je odvelo u milijunske minuse. Prema riječima pročelnica za financije i obrazovanje, Suzane Raguž Pehar i Andree Prugovečki Klepac, ti izvanredni troškovi u pojedinim su slučajevima dosezali i 30 posto ukupnih investicija. Škole su ih pokrivale minusom u sustavu cash-poolinga i time stvarale nove troškove i za kamate. Od 2016. do ove godine škole su banci platile 1,6 milijuna kuna kamata.

Na taj način poslovalo se posljednjih nekoliko godina, a minus se iz godine u godinu pokrivao kratkoročnim kreditima samih ustanova koji su, rečeno je županu Marku Marušiću na jednom od nedavnih sastanaka u Ministarstvu financija, bili protuzakoniti. Nadzor Ministarstva koji idući tjedan stiže u Županiju trebao bi otkriti kako je moguće da je nezakonito zaduživanje škola nekoliko godina prolazilo ‘ispod radara’, kad je nakon smjene vlasti jedan sastanak u Ministarstvu bio dovoljan da se zaključi kako se to nije smjelo raditi.

Po svemu sudeći, u ozbiljnom problemu mogli bi se naći ravnatelji škola koji su potpisivali takve odluke. Neslužbeno doznajemo kako je, nakon što je u Ministarstvu utvrđeno kako su krediti škola bili nezakoniti, jedno od prvih pitanja upućenih županu i suradnicima bilo jesu li u međuvremenu ravnatelji škola smijenjeni.

Nisu, ali doznajemo kako je županijsko vodstvo na tu temu već održalo sastanke s njima. Naš izvor nam otkriva kako su županu i pročelnicima ravnateljice zaduženih škola rekle kako su se krediti podizali prema nalogu bivše županijske vlasti, no nitko od njih nije to želio staviti na papir i potpisati. Kakvo će objašnjenje za prezaduženost ponuditi stručnjacima Ministarstva financija, trebalo bi se znati već tijekom idućeg tjedna. A to možda neće biti jedina adresa na kojoj će morati polagati račune, s obzirom da su i s govornice Županijske skupštine i pročelnica za financije Raguž Pehar i župan Marušić jasno dali do znanja kako bi ovaj slučaj mogle preuzeti i druge institucije, DORH prije svih.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!