Narodna knjižnica ‘Petar Preradović’ prva je u Hrvatskoj pokrenula – knjižnicu sjemena!

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

BJELOVAR – Jeste li znali da odnedavno u Nacionalnoj knjižnici “Petar Preradović” Bjelovar osim knjiga, CD-ova i DVD-ova možete posuditi i sjeme različitih biljaka? Riječ je o projektu koji nema određeno vrijeme trajanja, a nadaju se kako će se održati i ukazati građanima na važnost sadnje, ali i prikupljanja sjemena. Knjižničarka Neda Adamović otkrila nam je da ova ideja nije novost u svijetu, ali je novost u Hrvatskoj.

– Naša bjelovarska knjižnica ima već dugu povijest djelovanja i upravo ove godine obilježavamo 190 godina knjižničarstva u Bjelovaru, a tu su još i dvije velike obljetnice – 70 godina dječjeg odjela i 50 godina Bibliobusa. U tom dosta dugom razdoblju paradigma knjižničarstva se mijenjala od isključive posudbe knjiga do otvaranja knjižnice kao javnog prostora svih građana. Knjižnica je danas u našem gradu prepoznata kao jedna od najstarijih kulturnih ustanova grada koja organizira brojna događanja od predavanja, književnih večeri, radionica za djecu i odrasle, izložbi, pa do knjižnice sjemena. U svijetu u zadnjih nekoliko godina unutar knjižničnih zgrada postoje knjižnice sjemena, ali koliko smo uspjeli provjeriti, čini nam se da je naša bjelovarska knjižnica prva narodna knjižnica u Hrvatskoj koja je pokrenula knjižnicu sjemena – ističe.

Bogatu ponudu knjižnice sjemena zahvaljuje građanima koji su se odazvali pozivu da doniraju svoje sjeme. U knjižnici se tako mogu pronaći brojne povrtne i cvjetne kulture.

– U principu, sve ono što se nalazi u našim vrtovima mi imamo u knjižnici sjemena – paradajz, paprika, zelje, luk, krastavci, neven… – nabraja knjižničarka. Naglašava kako im je u pomoć priskočila udruga Bio vrt.

– Rekli smo im za našu ideju i zamolili ih za donaciju te dobili oko 17 sorti njihovog sjemena i brošuru o tome kako prikupljati sjeme – navodi. Kako bi se projekt održao, građani u bilo kojem trenutku mogu donirati što su prikupili, bez obzira na vrstu ili sortu.

– Nama je bitno da građanima pošaljemo jasnu poruku, na razmišljanje o sadnji, o vrsti sjemena koja se koristi na sadnju, na to da sjeme nije ničije vlasništvo, ali da svi imaju jednaku odgovornost brinuti se o zajedničkoj kolekciji sjemena. Znamo da je sjeme koje je prirodno prikupljeno uvijek bolje od onog kupovnog jer je prilagođeno mikroklimatskim uvjetima u kojima raste. Ne tražimo neko posebno sjeme, važno nam je samo da to ljudi prepoznaju i da koriste knjižnicu sjemena – naglašava. Knjižnica sjemena ima nekoliko jednostavnih pravila, napominje Adamović.

– Postavljena su pravila posudbe i ono najvažnije je da za posudbu sjemena nije potrebno biti član knjižnice, dakle ona je otvorena svim građanima. Prilikom posudbe sjemena mi vršimo evidenciju koliko sjemena je posuđeno. Knjižničari smo i volimo te svoje evidencije, važno nam je da znamo što se događa. Isto tako, zamolimo korisnike da pokušaju to sjeme koje su posudili prikupiti kako bismo uspostavili krug posudbe i vraćanja sjemena – govori. Interes ih je iznenadio.

– Iznenadio nas je dosta velik interes i to i među mlađom i među starijom populacijom, doduše većinom su to žene. Zaista su nas građani podržali u tome i zaista smo jako zadovoljni s obzirom na to da knjižnica funkcionira nepuna dva mjeseca – otkriva. Kao što je već navedeno, želja je da ovaj projekt zaživi i postane uobičajena ponuda bjelovarske knjižnice.

– Knjižnica je sad osnovana i mi se zaista nadamo da upravo zbog te održivosti da će ona trajati kroz godine. To nije projekt koji će završiti ovom kalendarskom godinom, dakle i dalje molimo građane i naše korisnike da nam doniraju sjeme upravo zato da bi i sljedeće godine bilo dovoljno sjemena i za posudbu i za ponovni povrat – poziva. Dodaje kako su knjižnične zgrade idealne za projekt tog tipa zbog bogatog fonda knjiga u kojima se mogu pronaći savjeti za početnike, ali i nadograditi znanje.

– Osim što i fizički imamo sjeme u knjižnici, imamo i literaturu koja će dalje korisnike podržati u njihovim nastojanjima da pokušaju nešto posaditi kod kuće – zaključuje knjižničarka Adamović.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!