Hrebak otkrio da u Bjelovar stižu IT-evci iz Dubaija i Amerike

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

BJELOVAR – Nakon ‘pitomog’ aktualnog sata, vijećnici su mirno u gotovo savršenom suglasju odradili i preostalih 14 točaka dnevnog reda današnje sjednice Gradskog vijeća, pa tako i onu o radu Tehnološkog parka Bjelovar koji je trenutno domaćin 16 start-up tvrtki, a tu su još i 3 scaleup tvrtke i jedan razvojni partner koji zapošljavaju ukupno oko 80 djelatnika, a ove godine će ih zaposliti još tridesetak. IT tvrtke općenito mogu računati na gradsku subvenciju najma, a njihov će se broj uskoro podebljati.

-Sljedeći tjedan potpisujemo ugovor s jednom tvrtkom koja ima ured u Dubaiju, a koja otvara ured ovdje. Za dva do tri tjedna se jedan naš Bjelovarčanin vraća iz Amerike s gazdom koji je iz Amerike i otvara ured u Bjelovaru. Jako puno prostora plaćamo privatnim poduzetnicima zato da privučemo IT tvrtke koje imaju velike plaće – otkrio je gradonačelnik Dario Hrebak i dodao kako bi to bilo lakše kada bi imali vlastiti prostor.

Upravo je nedostatak prostora najveći problem jer je Tehnološki park pun kao šipak.

-Imamo dvije zgrade, a ako smijem biti potpuno iskrena nama bi trebao prostor od 3.500 do 4.000 kvadrata da zadovoljimo potrebe poduzetnika i kako bi mogli uvesti nove tehnologije jer je Tehnološki park trenutno jedini u Hrvatskoj koji ima certifikat za tvornice budućnosti – naglasila je direktorica Tehnološkog parka Ivana Jurković Piščević.

Direktorica Tehnološkog parka Ivana Jurković Piščević

Malo mjesta ima i za parkiranje, a taj se problem želi djelomično riješiti Odlukom o sudjelovanju investitora u gradnji javnih parkirališta na području zaštićene kulturno-povijesne cjeline. Tom se odlukom investitore koji na tom području grade ili rekonstruiraju zgradu, a nemaju mogućnost izgradnje potrebnog broja parkirališnih mjesta obvezuje da za jedno parkirališno mjesto plate 35 tisuća kuna naknade. Ta je naknada do sada iznosila pet tisuća kuna, a takvo je povećanje zasmetalo Damiru Bajsu.

-U odluci piše da će to platiti investitor, ali svi mi znamo da će to platiti krajnji kupac stana jer će se za to povećati ukupna vrijednost stana i cijena – ustvrdio je Bajs.

S Bajsom se nisu složili gradonačelnik i dogradonačelnik koji su napomenuli da nema razloga za povećanje cijene stana što se i pokazalo na primjerima pojedinih zgrada u strogom centru grada, a time se želi uvesti i smanjiti opterećenje parkirališta i prometa u središtu grada.

-Tim smo htjeli reći da investitor treba osigurati parkirna mjesta za zgradu jer ako ih ne osigura stanari će morati zauzimati javna mjesta koja koriste svi građani, a ne samo stanari – tumači dogradonačelnik Igor Brajdić i dodaje da je namjera ponukati investitore na gradnju podzemnih garaža za zgrade.

Dogradonačelnik Bjelovara Igor Brajdić

U nastavku sjednice vijećnici su, uz ostalo, donijeli Kodeks ponašanja nositelja političkih dužnosti, odobrili kreditno zaduženje Komunalca i dali zeleno svjetlo prodaji zemljišta u Frankopanskoj ulici za koje je konačno stigla jedna ponuda, a na kojem će se najvjerojatnije sagraditi stambena zgrada. Investitor će zemljište platiti milijun i 850 tisuća kuna.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!