Bjelovarski husari preuzeli zapovjedništvo nad gardom Varaždinske i Karlovačke županije

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

U Varaždinu je osnovan Hrvatski husarski zdrug u kojem su Husarska garda Varaždinske županije, Karlovački husari te Bjelovarski graničari-Husari 1756., javljaju iz Bjelovarsko-bilogorske županije.

Osnivanju je prisustvovala i zamjenica bjelovarsko-bilogorskog župana Marija Jungić. Važnim je istaknula očuvanje tog dijela hrvatske povijesti i vojne tradicije.
– Njegovanje povijesti, tradicije, simbola oduvijek je bilo važno, a osobito danas kada je bitno očuvati nacionalnu svijest, pripadnost, a tu husari imaju važnu ulogu. Kako su vaše postrojbe zajedno bile u povijesnim bitkama, uvjerena sam da će tako i vaš daljnji rad biti uspješan – kazala je Jungić.
Cilj Zdruga je ujednačavanje načina zapovijedanja i ponašanja na raznim manifestacijama, ali i nošenja istih oznaka na odorama te zajedničkih nastupa na domaćim i inozemnim nastupima.

Zapovjednik Zdruga je pukovnik Josip Trogrlić, zapovjednik Bjelovarskih husara-graničara 1756, dok je predsjedavajući Mirko Kramberger, predsjednik Husarske garde Varaždinske županije. Nakon osnivačke skupštine uslijedilo je postrojavanje povijesnih postrojbi koje su podnijele prijavu varaždinskom županu Anđelku Stričaku. On je predao stijeg zapovjedniku Trogrliću, uz zapovijed da ga časno i ponosno nose te nadalje baštine slavnu hrvatsku vojničku povijest.
Osnivanje Hrvatskog husarskog zdruga uveličali su i pripadnici Varaždinske građanske garde i Zrinske garde Čakovec.

Foto: BBŽ


PODIJELI S PRIJATELJIMA!