Godišnja inventura: Naša je županija bila fenomen, bez ijedne tvrtke koja je radila u plusu

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Župan Marko Marušić i zamjenica Marija Jungić danas su se na konferenciji za medije osvrnuli na godinu dana od preuzimanja dužnosti u Županiji.

Spas Vodoprivrede od stečaja, spašavanje zdravstvenog sustava, spašavanje desetak škola od blokade, smanjenje duga ŽUC-a, aplikacija ‘otvorena županija’… samo su neki od uspjeha koje je istaknuo župan Marušić.

-Godina dana nije vrijeme za neke velike iskorake, ali istodobno je razdoblje gdje se mogu vidjeti pomaci. Postali smo uključivi, uspostavili smo dobre odnose sa svim općinama i gradovima, a znamo da do sada nije bila takva praksa. Jako mi je važno slušati informacije s terena, a tko to bolje zna od načelnika i gradonačelnika – kazao je Marušić i nastavio.

Jedina otvorena županija u Hrvatskoj

-Uveli smo to da se županijske skupštine uživo mogu pratiti, to prije nije bio slučaj. Uveli smo aplikaciju ‘otvorena županija’, dakle mi smo prva i jedina županija u Hrvatskoj koja omogućuje svojim građanima da vide na šta se troši svaka kuna. Spasili smo Vodoprivredu Daruvar od stečaja. Ta agonija je trajala gotovo dvije godine, bila je upitna isplata plaća. Poslovi tamo nisu bili dobro dogovoreni, a Županija je prije uskakala sa svojim novcem samo da se drži voda iznad glave. Mi smo odlučili da se omogući dokapitalizacija društva, taj proces nije bio lagan, ali je uspješno odrađen i spasili smo stotinjak radnih mjesta – istaknuo je župan Marušić koji se dotaknuo i zdravstva.

-Odmah na početku nam je dolazio onaj drugi kredit od 107 milijuna kuna na naplatu za bolnicu. I kada mi zbrojimo rate prvog kredita od 90 milijuna kuna i ovog drugog dolazi do toga da moramo godišnje vratiti 17.5 milijuna kuna. Kada uzmemo u obzir da sva decentralizirana sredstva koja dobijemo za zdravstvo iznose 14.5 milijuna kuna, onda vidimo da to sve damo za kredit ne bi bilo dovoljno, a naše ustanove ne bi imale ni struju ni vodu. Bez potpore države mi ne bi mogli izaći iz te situacije i prihvaćanjem amandmana u Saboru država će platiti kredit za ovu godinu s čime je spašen zdravstveni sustav BBŽ-a – pojasnio je župan Marušić koji je pojasnio i problem školstva.

Prijetnja blokade školama

-Kao i u zdravstvu, slična situacija je bila i u školstvu. Bez sredstava se išlo u projekte energetskih obnova zbog čega je školski sustav gotovo bio u blokadi. 30. travnja je famozni ‘cash poll’ trebao biti zatvoren i s 1. svibnjem tko nije podmirio svoja dugovanja, prijetila je blokada škole. Tu se radilo o desetak škola koje bi tada bile blokirane. Mi smo tu kao Županija uskočili s podizanjem kratkoročnog kredita od 17 milijun kuna kako bi škole mogle funkcionirati, a kako ćemo mi za godinu dana vratiti tih 17 milijuna kuna, to u ovom trenutku ne znam – kazao je Marušić Istaknuo je da nije bilo tvrtke u vlasništvu Županije koja nije poslovala u minusu, a posebno se osvrnuo na Zavod za javno zdravstvo BBŽ-a.

-Mislim da je to jedini Zavod u Hrvatskoj koji je u vrijeme pandemije negativno poslovao. Svi drugi Zavodi u Hrvatskoj su prilikom covida putem testiranja zaradili, evo kolege u Varaždinu su za vrijeme pandemije zaradili 30 milijuna kuna, a naš Zavod je bio u minusu. Tako da smo fenomeni i po tom pitanju – kazao je Marušić.

-Naš ŽUC je jedini ŽUC u Hrvatskoj koji je u minusu. No, dug koji smo preuzeli od 29 milijuna kuna, racionalnim poslovanjem smanjili smo na 14 milijuna kuna i sada nam dolazi izazov kako istovremeno nastaviti smanjivati dug i asfaltirati ceste uz ova abnormalna povećanja cijena materijala. Također, osigurali smo s partnerima ostanak gimnazija u Čazmi, Grubišnom Polju i Daruvaru. S HŽ-om smo osigurali kvalitetniju vožnju vlakom te ju još bolje povezali sa Zagrebom, Osijekom, a osigurali smo i turistički vlak za Split – kazao je, između ostalog, župan Marušić.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!