Nakon što je desetljeće u zapećku skupljao prašinu, osposobljen uređaj za mjerenje peludi u Bjelovaru

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

BJELOVAR – Zavod za javno zdravstvo Bjelovarsko-bilogorske županije nakon deset godina osposobio je i ponovno pustio u rad uređaj za uzorkovanje peludi u zraku. Tu informaciju potvrdila nam je Ana Kapelac, mag. ing. bioproc iz ZZJZ-a BBŽ-a.

-Da, s veseljem možemo priopćiti da smo osposobili i ponovo pustili u rad naš uređaj za uzorkovanje peludi u zraku, koji je postavljen na krovu zgrade Opće bolnice Bjelovar. Nakon stanke od desetak godina, građani grada Bjelovara i okolice moći će dobiti informaciju o koncentracijama peludnih alergena u zraku na našem području – rekla je Kapelac i pojasnila kako uređaj funkcionira.

-Uzorkivač za pelud usisava okolni zrak pri čemu se peludna zrnca lijepe na traku pričvršćenu na bubanj koji pokreće satni mehanizam. Od sakupljenih uzoraka peludi pripremaju se preparati za analizu, te se pomoću svjetlosnog mikroskopa identificiraju vrste i utvrđuje se broj peludnih zrnaca za svaki dan – pojašnjava Kapelac i dodaje.

Dominira pelud trave

-Na temelju dnevnih određivanja broja i vrste peludi prisutne u zraku izrađuju se alergijski semafor, peludna prognoza i peludni kalendar za pojedino područje. Alergijski semafor predstavlja izmjerenu dnevnu koncentraciju peludnih zrnaca, označenu kao niska, umjerena, visoka ili vrlo visoka koncentracija, o čemu ovisi u kojoj mjeri će osobe alergične na pelud razviti tegobe. Peludnom prognozom se upozorava na pelud biljaka koje će u narednih nekoliko dana biti prisutne u zraku, s obzirom na trenutna mjerenja i meteorološke prilike – kaže Kapelac.

Dodaje da je peludni kalendar slikoviti prikaz perioda cvatnje pojedinih biljaka u nekom području. Takav kalendar pomaže alergičnim osobama da se pravovremeno pripreme, prilagode svoje aktivnosti i počnu uzimati terapiju kako bi ublažili simptome bolesti.

-Možemo reći da trenutno u zraku dominira pelud trave, što je uobičajeno u ovo doba godine, a koncentracija varira s obzirom na vremenske prilike, odnosno pojavu kiše ovih dana. Trave su vrlo alergene biljke, trenutno su na vrhuncu cvatnje i mnogim alergičarima uzrokuju zdravstvene probleme.

Zanimljivo, spomenuti uređaj za mjerenje koncentracije peludi u zraku godinama je stajao zaboravljen u županijskom Zavodu za javno zdravstvo, u nekom zapećku. Zašto se toliko dugo čekalo na njegov popravak i ponovno stavljanje u funkciju, s obzirom da sam popravak nije bio zahtjevan ni skup, stvarno je teško razumjeti. U svakom slučaju, ovo će puno značiti svim Bjelovarčanima koje muče alergije, a koji će uskoro dnevne koncentracije peludi i peludnu prognozu moći pratiti i na web stranici Zavoda za javno zdravstvo BBŽ.

Popravak i ponovno postavljanje uređaja na zgradu Opće bolnice Bjelovar financijski je potpomogao Grad Bjelovar.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!