Hitna poziva građane da tijekom ekstremnih temperatura ne izlaze van od 10 do 17 sati

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Uslijed visokih ljetnih temperatura koje su ovih dana zahvatile cijelu zemlju, izuzetno je važno na umu imati savjete o toplinskom udaru – kako se manifestira i što trebamo napraviti kako do njega ne bi ni došlo. Odgovore na ta pitanja otkriva glavna sestra Zavoda za hitnu medicinu Bjelovarsko-bilogorske županije Sendi Bosak.

– Prije svega trebamo izbjegavati boravak na otvorenom u dijelu dana od 10 do 17 sati, trebamo piti dovoljno tekućine, izbjegavati alkohol, kavu i gazirana pića. Što se tiče hrane, treba jesti probavljivu i laganu hranu, juhe, povrće i voće. Treba izbjegavati teške tjelesne napore, nositi prozračnu i svjetlu odjeću, zaštititi glavu šeširom ili kapom, nositi sunčane naočale i rashladiti se tuširanjem ili kupanjem u mlakoj vodi – naglašava. U slučaju da se uključuju rashladni uređaji, ne treba raditi veliku razliku u temperaturi te bi bilo idealno da namjestite sedam stupnjeva nižu temperaturu od one vanjske.

Kako se svake godine ponavljaju slučajevi gdje roditelji “samo na trenutak” izlaze iz automobila, a u njemu ostavljaju djecu i kućne ljubimce, važno je još jednom naglasiti kako se to baš nikad ne smije napraviti. Isto je tako važno podsjetiti na simptome toplinskog udara.

– Simptomi toplinskog udara su najčešće glavobolja i vrtoglavica, ali kod jačeg toplinskog udara može doći i do uznemirenosti i smetenosti, koža može biti crvena, topla i suha, puls ubrzan, a može se pojaviti i povišena tjelesna temperatura, dok u onim najekstremnijim slučajevima može doći i do gubitka svijesti. Ako se to dogodi, treba se obratiti hitnoj medicinskoj službi te liječniku obiteljske medicine, a osobu treba hladiti mokrim oblozima da se spusti temperatura, staviti je u prozračnu i rashlađenu prostoriju, ona treba piti puno tekućine i mirovati. Ako dolazi do težih poremećaja, svakako se potrebno javiti liječniku obiteljske medicine ili nazvati 194 – ističe Bosak. Osvrnula se i na one najstarije koji bi trebali biti posebno oprezni kao i roditelji s malom djecom.

– Svakako treba posebno apelirati na starije osobe da ne izlaze u vremenu od 10 do 17 sati van na ovako jako sunce, da sve što trebaju naprave u ranim jutarnjim satima ili navečer kako bi izbjegli toplinski udar – napominje.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!