Stojim iza svoje ekipe u županiji, a onaj tko nas je doveo pred bankrot već je dijelom kažnjen

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Iako je naš pokušaj postavljanja pitanja vezanih uz financijske dubioze u Županiji prilikom današnjeg susreta s županom Markom Marušićem osujećen, kako smo ranije izvijestili, pitanja smo mu naknadno poslali mailom. Odgovori su stigli brzo i, kako smo i obećali, objavljujemo ih u cijelosti.

Evo što smo pitali Marušića:

Županija je u ukupnom minusu gotovo pola milijarde kuna. Trebat će vam oko 20 godina da se maknete iz crvenog. Kako planirate dovesti financije u red?

Marušić: Ne znam kako ste izračunali da će mi trebati 20 godina, valjda zato što su je Bajs i njegov klan 20 godina zadužili bez kriterija kao pijani milijarderi. Financije se mogu dovesti u red samo racionalnim upravljanjem, privlačenjem investicija i jačanjem gospodarskih aktivnosti što mi i radimo.

Hoće li itko odgovarati zbog nekontroliranog i prekomjernog zaduživanja jedinice regionalne samouprave?

Marušić: Onoga tko nas je doveo pred bankrot kaznili su najprije birači. Tko zna do kud bi to išlo da građani na izborima nisu rekli dosta tome. Hoće li odgovarati pred zakonom? Na to pitanje odgovor trebaju dati institucije. Sve što otkrijemo prijavljujemo mjerodavnim institucijama i čekamo njihov odgovor. 

Znamo da se županija, unatoč velikim dugovanjima, mora razvijati. Kako to namjeravate postići?

Marušić: Iz ovog ponora možemo izaći samo nizom kombiniranih mjera. Smanjili smo tekući minus već u prvoj godini. To je simboličnih 20 milijuna, ali smo preokrenuli trendove. Drugi korak su investitori. Vodoprivreda je model kako se rješavaju problemi, umjesto da se proizvode gubici. Treći korak je država s kojom u dogovoru saniramo dubioze u zdravstvu koje su najizraženije zbog gradnje bolnice novcima naših stanovnika umjesto europskim novcem. I četvrti korak je novac EU kojim se financiraju kvalitetni projekti. Bez projekata ne možemo naprijed. Bivša vlast nam je ostavila projekte energetskih obnova škola koji su manjkavo planirani, s puno vantroškovničkih radova i dubioza kojima se sada bavi i financijski nadzor ministarstva financija. U poljoprivredi nismo zatekli ni jedan projekt. U gospodarstvu – ništa. I što možemo. Smanjujemo troškove, a istovremeno pokušavamo privući investitore. To i ne čudi kad znamo da Bajs nije komunicirao sa 90 posto gradonačelnika i načelnika Županije.

Župan Marušić za svoju suradnicu, pročelnicu Ureda župana Mirjanu Posavac, kaže da uživa njegovo potpuno povjerenje. “Nema baš nikakvih zajedničkih osobina naše Mirjane s bivšom Bajsovom ekipom,” kategoričan je župan.

“Imam potpuno povjerenje u ekipu koju sam izabrao i s kojom radim, može se dogoditi neka pogreška, propust ili nešto što ćete vi vidjeti tako, ali moja ekipa predana je svim ciljevima koje sam postavio. A oni nisu mali i svatko od njih daje najbolje od sebe da ih ispunimo,” rekao je na kraju Marušić.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!